Robot végzi a bypass-műtétet Kanadában

Egy kanadai kórház orvosai jelentették, hogy elvégezték az első távirányítású bypass-műtétet.

bypass, robot, Kanada, arteriosclerosis, érelmeszesedés, sziv, szívsebészet, szív | The New York Times Health News Service   Medincorp | Ungar, E.

Az eljárást zárt mellkasnál és verő szívnél végezték. A beteg, egy 60 éves tehenész, a műtét után négy nappal elhagyta a kórházat és nyolc nap elteltével szénát rakodott a csűrben.

A sebészek, dr. Douglas Boyd, a London Health Sciences Centre szívsebészeti programjának igazgatója és dr. Alan Menkis, a University of Western Ontario szívsebész-professzora egy ujjal sem nyúltak a betegükhöz.

Ehelyett felváltva irányították a két méterrel távolabb álló számítógépet és sebészi eszközökre hasonlító fogantyúkat irányítottak, amelyek mozgását digitális úton vitték át a beteg szívében elhelyezett megfelelő eszközökre.

A műtéthez a betegen négy bevágást kellett ejteni. A legnagyobb 3 cm-s volt, alig több egy hüvelyknél. Ez egy stabilizátort vezetett a szívbe, ami lehetővé tette, hogy verő szíven végezhessék el a műtétet. A három másik bemetszés nem volt nagyobb 5 mm-nél és mindössze egy ceruzahegynyi széles. Kettőn a mikrosebészeti eszközöket vezették be, a harmadikon pedig a parányi kamerát, amely a számítógép képernyőjére közvetítette a műtött terület képét. A sebész hanggal utasította a kamerát, hogy jobbra vagy balra mozogjon-e el.

A hagyományos bypass-műtét esetében a sebésznek egy 5-8 cm-s vágást kell ejtenie a beteg mellkasán és szét kell feszíteni a bordákat. Mivel ez esetben a szív vert és természetes oxigénnel látta el a szervezetet, nem kellett a beteget szív-tüdőgépre kapcsolni a műtét alatt. Ez dr. Boyd szerint csökkentette a stroke kockázatát.

A professzor csak elismerő szavakkal tudott nyilatkozni a Santa Barbara-i Computer Motion által épített számítógépes rendszerről. "Ez a technológia kiterjeszti a lehetőségeket - mondta dr. Boyd. - Megihat az ember akár öt csésze kávét is és nem remeg a keze, mert a számítógép kiszűri ezt a problémát."

Mivel John Penner az első beteg volt, akit számítógépes műtétet végeztek, hosszabb ideig maradt kórházban, mint egyébként kellett volna. Például, hogy a műtét sikerességéről meggyőződjenek, angiográfiás vizsgálatot végeztek nála, ellenőrizendő a vér áramlását a szívkoszorú-ereiben. Az eredmény dr. Boyd szerint "kiváló" volt. Kijelentette, hogy már előre látja, az efféle műtéteknél a kórházi tartózkodás ideje nem haladja majd meg az egy napot, szemben a hagyományos bypass-műtét után szokásos egy héttel.

A műtétet szeptember 24-én végezték el. Október elején Penner már napi 4-5-ször megetette a teheneket és a felesége azt is jelentette, hogy minden különösebb nehézség nélkül rakodja a szénát.

A London Ontario Health Centre-ben heti 2-3 beteg vár a robotműtétre. Jelenleg sima bypass-műtétekre korlátozták a működését, de dr. Boyd szerint a jövőben komplikáltabb beavatkozásokat is el fognak tudni végezni a számítógép segítségével.

"Azért fontos a robotműtétnek ez a példája, mert megmutatta, hogy el lehet végezni az ilyesfajta beavatkozásokat" - jelentette ki dr. Mehmet Oz, a New York-i Columbia-Presbyterian Medical Center szívsebészeti programjának igazgatója. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy jelenleg a betegek mindössze 3-4 százalékánál alkalmazható ez az egyszerű műtéti eljárás, amit ki kell terjeszteni a komplikáltabb szívműtétekre várókra is, akik a betegek 40-50 százalékát teszik ki.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Bypass, robot, kanada, Arteriosclerosis, Érelmeszesedés, szív, szívsebészet
2002-08-01 00:38:21


Web Design & Development Prowebshop