Nagyfeszültség

­ A zene, a sztárok világa, a fellépések előtti izgalmak, feszült élettempót diktálnak. Köztudott, hogy az ilyen életvitel is szerepet játszik különböző szívbetegségek kialakulásában...

Azt mondják, a szívinfarktus nem válogat, könyörtelen mindenkihez. Legyen az orvos, tanító, közgazdász vagy éppen zenész. Meződi József, az Apostol együttes frontembere 56 éves volt, amikor utolérte a "szívszorító érzés".

­ Vízöntő vagyok és azok általában "pörögnek". Bár nálam ez amolyan születési adottság. Állandóan kitalálok valamit és azt végre akarom hajtani. Ellenben a kollégáim békés, nyugodt emberek, csak az én életem volt olyan "repesszük végig az országot". Pécsett születtem, majd feljöttem Budapestre, ahol egzisztenciát kellett teremtenem. Az Apostol együttes a 70-es években alakult, s én 74-ben kerültem a zenekarba. Ha koncertezünk, mind a mai napig izgulok a fellépés előtt, rendkívül drukkos vagyok. Az első nóta nekem egy katasztrófa. Ekkor szoktam azt mondani, hogy maradtam volna inkább autószerelő. Talán a stressz számlájára írható még, hogy a feleségemmel együtt két éttermet vezetünk. Ott is helyt kell állni. Persze, ha igazán őszinte vagyok magamhoz, akkor a legvalószínűbb ok, ami kezdődő szívinfarktusom kialakulásához vezetett az az, hogy a szívem miatt 30 éves koromtól gyógyszert szedek.

­ Mi is történt pontosan két évvel ezelőtt?

­ December 13-án este elkezdett erősen dobogni a szívem, kivert a veríték, teljesen elgyengültem. Rögtön bevettem egy nyugtatót, majd lefeküdtem. Később elmúlt a szívtájéki fájdalmam, de éreztem, hogy baj van. Ezért másnap elmentem a kórházba, ahol már az EKG is kimutatta, hogy valami nincs rendben. Vért vettek, amelyből azonnal megállapították az orvosok, hogy kezdődő infarktusról van szó. Aznap már haza sem engedtek. Elég rosszul viseltem a kórházi ottlétet, mert közeledett a karácsony. Úgy volt, hogy 24-én hazamehetek, de ez nem jött össze. A szívem továbbra is "produkálta a műsort". Karácsony második napján amiatt, hogy a kórházban kell töltenem az ünnepeket olyan mértékű belső feszültség lett rajtam úrrá, hogy állapotom jelentős mértékben romlott. Ennek következtében azonnali műtétre volt szükség.

­ Hogyan érezte magát az operáció után?

­ Kissé megkönnyebbültem. Semmilyen fizikai fájdalmat nem éreztem, bár a férfiak egyébként is hiúak, nem szívesen mutatják ki érzéseiket. A műtét előtt sem magától a beavatkozástól féltem, mert az amolyan misztikus dolog, ott alszik az ember. A katéterezéstől viszont tartottam.

­ Hogyan élte meg a szívműtétje óta eltelt mindennapokat?

­ Még most sem lábaltam ki belőle. Az ismerőseim szerint a harmadik évben stabilizálódik a helyzet. Az első évben a túlélésre voltam berendezkedve. Arról szólt az életem, hogy folyamatosan próbáljam elérni régi kondíciómat. Ezért kitaláltam, hogy szervezek egy Apostol koncertet. Mindent erre a lapra tettem föl. Ez volt az a fogódzó, amibe belekapaszkodhattam. A koncertre énektechnikailag és fizikailag is föl kellett készülni, hiszen ez másképp nem megy. Amikor visszanyertem a kondimat, akkor jött a probléma nagyobbik fele, a pszichikai rész, amivel mind a mai napig meg kell küzdenem. Szeretném elfelejteni az egészet, de sajnos a műtétem időpontja az egyik legszebb ünnepre, karácsonyra esett. Néha aztán elmegyek az orvosomhoz, aki azt mondja, hogy ne foglalkozzam vele, próbáljam kitörölni az emlékezetemből.

­ Megváltoztatta szívműtétje az életszemléletét? Mennyire vigyáz ma az egészségére?

­ Egészen addig dohányoztam, amíg meg nem történt a baj. Utána, mintha elvágták volna. Kávét sem iszom, a teát viszont annál inkább kedvelem. Nem eszem zsíros ételeket, bár kedvencem a csülökpörkölt, de helyette pulykát vagy csibecombot fogyasztok kínai zöldségkörettel. Tudom, hogy helytelen, de naponta csak egyszer étkezem. Speciális gyógytornára is járok és természetesen a gyógyszereimet is mindennap beveszem. Most várom a telet, hogy elmehessek síelni.

­ Milyen fogadalmat tesz az év utolsó napján?

­ A karácsony és a szilveszter az én újjászületésem időpontja. Az egyik éttermünkben fogom tölteni az év utolsó napját a családommal, barátaimmal, szeretteimmel. Azt hiszem ­ jó értelemben véve ­ a jövőben egy kicsit szigorúbb leszek önmagamhoz, a családomhoz és a munkatársaimhoz.

| szívinfarctus, Angina pectoris, Szívbetegségek, Szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés, Szívmegállás, Szívleállás, Apostol együttes
2002-08-02 16:35:21
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop