Gyorsabban kap kezelést, aki mentővel érkezik

Bár a mellkasi fájdalommal jelentkező betegek gyorsabban érnek be a kórházba személyautóval mint mentővel, később kapnak kezelést, állítják amerikai kutatók.

mellkasi fájdalom, mentő, sürgősségi ellátás, mentÅ‘ | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Glanz, J.
Az amerikaiaknak csak 50-60%-a veszi igénybe a mentőszolgálatot mellkasi fájdalom esetén, írják a szerzők az American Heart Journal-ban. Ennek fő oka az, hogy a betegek úgy vélik, a magánszállítás gyorsabb.

A szerzők annak eldöntésére, vajon valóban jobban járnak-e így a betegek, egy nagy gyűjtőtanulmány (REACT) adatait dolgozták fel.

A 2393 mellkasi fájdalomban szenvedő beteg 65%-a gyorsabban beért a sürgősségi osztályra, mint 35%-uk a mentőszolgálattal (átlag 35 illetve 39 perc alatt)

Ha azonban a mentőszolgálat által megkezdett kezelést is figyelembe vették, a kezelés megkezdése gyorsabb volt (6 perc, szemben a 32 perccel privát szállítás esetén). A mentővel történt beszállítás után a vérrögoldó kezelés megkezdéséig is rövidebb idő telt el (32 illetve 42 perc).

Összefoglalva: a betegek mellkasi fájdalom esetén ugyan helyesen vélik, hogy a privát szállítás gyorsabb, mint a mentő, jobban járnak azonban, ha mentőt hívnak, mert a diagnózis felállításáig eltelt idő, a tüneti kezelés és a thrombolysis megkezdése gyorsabb.

Am Heart J 2003; 147: 35-41
| mellkasi fájdalom, mentő, sürgősségi ellátás
2005-06-05 15:16:50

Web Design & Development Prowebshop