A közlekedés és a forgalom szívinfarktust okozhat

Az utazás, akár autóban, akár tömegközlekedési eszközön, megnöveli a szívinfarktus veszélyét az arra hajlamosoknál, olvasható egy német kutatási jelentésben.

stressz, szívinfarktus, szívinfarktus | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Még nem világos, hogy a stressz és a levegő szennyezettsége mennyire és arányban járul hozzá ehhez az összefüggéshez – írja dr. Anette Peters és munkatársai. – Ugyanakkor azonban a szívbetegség szempontjából kockázatnak kitett betegeknek minden bizonnyal használ a levegőminőség javulása, mely a kevésbé szennyező gépjárművek és jobb várostervezés által érhető el.

Korábbi jelentésekből már kiderült, hogy a részvétel a forgalomban árt a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek, de nem volt egyértelmű, hogy ez kiváltó oka is lehet a szívrohamnak.

A tanulmányban 691 beteget vizsgáltak meg, akik legalább 24 órával élték túl a szívinfarktust, és be tudtak számolni az infarktust négy napon át megelőző eseményekről.

Kiderült, hogy a forgalomban való részvétel közel megháromszorozta a következő órában a szívinfarktus kockázatát, sőt, az autóban, motorkerékpáron, kerékpáron vagy a tömegközlekedésben eltöltött idővel egyenes arányban nőtt a kockázat is.

Dr. Peter H. Stone a Harvard-egyetem orvosa szerint elképzelhető, hogy a közlekedés okozta légszennyezés következtében az erekben képződött plakk leválása okozza végső soron az infarktust.

Reuters Health
| stressz, szívinfarktus
2005-05-23 21:19:30
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop