Az elhízás már önmagában is károsítja a szívműködést

Az elhízás még nyilvánvaló szívbetegség hiányában is megakadályozza, hogy a szív normálisan működjék, olvasható egy nemrégiben kiadott tanulmányban.

elhízás, szívműködés, szívbetegség, kockázat | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Kimutatták, hogy közvetlen kapcsolat van az elhízás szintje és a szív működészavarának mértéke között. A hatás függetlennek bizonyult olyan más kockázati tényezőktől, mint például a magas vérnyomás. – Véleményünk szerint ez arra utal, hogy az elhízásnak közvetlen hatása van a szívizom anyagcseréjére – mondja dr. Thomas H. Marwick ausztrál kutató.

A tanulmányban 109 túlsúlyos és elhízott, valamint 33 normál súlyú kontrollszemélyt vetettek alá különféle, a szív szerkezetére és funkciójára irányuló vizsgálatnak. A testsúly növekedésével egyre gyakoribbá vált a szívizom megvastagodása. A súlyosan elhízottaknál ezen kívül a szív képtelen volt normálisan elernyedni és összehúzódni.

A túlsúlyosaknál vagy az enyhén elhízottaknál is kimutathatók voltak a szív működészavarai, azonban a károsodás enyhébb fokú volt. A kutatók szerint a szívműködésbeli változások kimutatása a túlsúlyos embereknél korai és hatékonyabb kezelést tesz lehetővé.

| elhízás, szívműködés, szívbetegség, kockázat
2005-05-26 11:56:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop