Veszélyes betegen dolgozni

A londoni egyetem kutatócsoportja szerint, ha valaki betegen megy dolgozni, akár az életét is megrövidítheti . Egy 10 ezer köztisztviselőn végzett felmérés szerint ugyanis, akik nem mennek betegszabadságra, noha szükségük lenne rá, a stressz miatt megduplázzák a szívbetegség kockázatát.

betegség, szívbetegség, stressz | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
– Nagyon sokan kényszerűségből elmennek dolgozni, még ha betegek is, és nincsenek tisztában ennek következményeivel – mondja Sir Michael Marmot professzor, a tanulmány vezető szerzője. – A veszélyt nemcsak az jelenti, hogy esetleg másokat is megfertőznek, de az, hogy így a saját halálukat is siettetik.

A kutatás során kiderült, hogy a betegen munkába járók 30-40 százalékánál kétszer olyan gyakran fordult elő szívkoszorúér-megbetegedés. A szakemberek pozitívan fogadták a jelentést, mert a kutatás eredményei megerősítették azokat a korábbi feltételezéseket, hogy a munkahelyi stressz növelheti a szívbetegségek kockázatát.

Az ellenvélemények szerint a megbetegedéseket nem szabad a stressznek tulajdonítani. – Maga a betegség okozza a megnövekedett kockázatot. Ilyen alapon az is kockázatot jelenthet, ha valaki a gyerekeit betegen látja el – hangzik a munkáltatók képviselőjének véleménye.

BBC News
| betegség, szívbetegség, stressz
2005-06-10 18:07:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop