A zöld tea védi a szívet

Egy Nagy-Britanniában végzett laboratóriumi kutatás szerint a zöld tea – amelyet több mint négyezer éve fogyasztanak az emberek – csökkenti a szívinfarktus és a stroke okozta károsodás mértékét.

zöld tea, szívbetegség, EGCG, zöld tea | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A dr. Anastasis Stephanou molekuláris biológus vezette kutatócsoport laboratóriumi körülmények között vizsgálta a szívsejteket, és megállapította, hogy a zöld tea egyik legfőbb alkotóeleme, az epigallokatekin-3-gallát (EGCG) gátolja a szívinfarktus vagy a stroke után bekövetkezett sejthalált. A szívinfarktus következtében ugyanis az agyba és a szívbe jutó oxigén és tápanyagok mennyisége csökken, ami a sejtek elhalásához vezet. A sejthalál a szövetek visszafordíthatatlan károsodását, és végső soron a szerv elégtelen működését vonja maga után.

A zöld tea antioxidáns tulajdonságai meggátolják, hogy a koleszterin lerakódjék az érfalakra. A védőmechanizmus alapja, hogy az EGCG blokkolja a Stat1 nevű fehérje működését. A Stat1 az infarktus vagy a stroke után aktiválódik, és hozzájárul a sejthalálhoz. Az EGCG, úgy tűnik, a szívizomsejtek regenerálódását is elősegíti.

– Nagyon bátorítóak az eredmények – mondta dr. Stephanou –, azt reméljük, hogy a felfedezés aklinikai gyakorlatban is hatásos.

A kutató szerint további kísérletek szükségesek, de remélhetőleg hamarosan teljes bizonyossággal kijelenthetik majd, hogy a szívbetegségre hajlamosaknak ajánlható a zöld tea fogyasztása.

BBC News
| zöld tea, szívbetegség, EGCG
2005-05-24 00:14:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop