A szívbetegeknél a testi és lelki tényezők szorosan összefüggenek

A New York-i Columbia-egyetem kutatóinak tanulmánya szerint egyre több bizonyíték van arra nézve, hogy a szívbetegségeknél nagy szerepet játszik a test és lélek kapcsolata.

szívbetegség, psziché, viselkedés | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
– Óriási mennyiségű tanulmány foglalkozik a pszichének és a viselkedésnek a szív egészségére gyakorolt hatásával – állítja dr. Alan Rozanski, a kutatás vezetője –, amelyekből kiderül, hogy számos pszichoszociális tényező játszik közre a szívbetegségek kialakulásában. Ilyenek a depresszió, a társadalmon belüli elszigeteltség, a rossz társadalmi-gazdasági helyzet és az olyan krónikus stresszorok, mint a munka, a házasság vagy a gondozói felelősség.

A kutatásból az is kiderült, hogy a pszichoszociális stressz nem játszik kisebb szerepet, mint a szív egészségét veszélyeztető főbb rizikófaktorok, a diabétesz, a magas vérnyomás, a dohányzás és az elhízás. Arra is utalnak adatok, hogy a szívbetegek körében sokkal gyakoribb a pszichés rendellenességek előfordulása, mint a lakosság egészénél. A szakirodalomban viszont az is megtalálható, hogy a szívbetegek már napi csupán 5 perces testedzéssel csökkenthetik a feszültséget és a depressziót, és növelhetik az energiájukat.

A jelentés arra ösztönzi a szívbetegeket kezelő orvosokat, hogy beszéltessék betegeiket pszichoszociális problémáikról. Bár a kardiológusok rutinszerűen felszólítják a betegeiket, hogy hagyják abba a dohányzást és mozogjanak többet, kérdéseket kellene feltenniük a betegek energiaszintjét, hangulatát és érzelmi támogatórendszerét illetően is. Nem kerül többe néhány percnél, hogy ki lehessen deríteni, melyik szívbetegnek válna hasznára a relaxációs tréning, a stresszkezelés, az edzés, netán a hagyományos pszichiátriai kezelés.

Medline plus
| szívbetegség, psziché, viselkedés
2005-05-24 00:01:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop