Indul a Sziget!

Már régóta nem vitatott kérdés, hogy a zaj stresszt jelent. Az sem kétséges, hogy betegséget okozhat, legsúlyosabb következménye pedig a szívinfarktus megnövekedett kockázata.

zajártalom, sziget, stressz | InforMed Hírek13:13-13   InforMed | Glanz, J.

A zaj okozta stressz a hormonháztartást úgy befolyásolja, hogy elsősorban az infarktusnak, de más betegségeknek is megnöveli a rizikóját.

Egy vizsgálat során a berlini Tegel repülőtér környezetében élőket éjszakánként 16 alkalommal 55 decibeles zajterhelésnek tették ki. A résztvevők hormonrendszere már erre a viszonylag alacsony zajterhelésre is reagált!

A kísérlet első két éjszakáján az adrenalin termelődése jelentősen megnövekedett szervezetükben.

A harmadik éjszakától határozottan megemelkedett a vizelet kortizon értéke, és ez már később sem normalizálódott!

Azoknak a nőknek, akik éjszakánként közlekedési zajnak vannak kitéve, a vizelet kortizon értéke kétszerese azokéhoz képest, akik csendes utcákban laknak. Férfiak esetében ez az érték akár meg is háromszorozódhat.

Amikor a kísérletben részt vevőket arra kérték, hogy aludjanak nyitott ablaknál, és így a zajszint 9–18 decibellel megnövekedett, a kortizon tartalom további egyharmaddal emelkedett.

Az ilyen magas kortizon szintnek már komoly következményei vannak. Hatására legyengül az immunrendszer, és a betegségek egymást követik. Ezen kívül megnövekszik a vér koleszterin szintje, így elkezdődik vagy felgyorsul az érelmeszesedés. Ezzel pedig jelentősen növekszik az infarktus rizikója. Bár úgy tűnt, hogy a tesztelt személyek hozzászoktak a zajhoz, és zavartalanul alszanak, de a megemelkedett kortizon érték nem normalizálódik.

A zajhoz tehát csak hozzá tudunk szokni, de az egészségkárosodást nem tudjuk kivédeni!

A zaj okozta stressz egyértelműen hat a hormonháztartásra. Emellett azokat a különböző vérértékeket is megváltoztatja, amelyek elsősorban az infarktus rizikóját növelik.

Kétezer 45–59 év közötti férfi megvizsgálását követően - ők olyan utcákban laktak, ahol a zaj szintje 65- 70 decibel volt - arra az eredményre jutottak, hogy vérük triglicerid értékei és a plazma viszkozitása is magas, tehát vérük "sűrűbbé" vált. Ezen kívül emelkedett a koleszterin- és vércukorszintjük is, míg a diasztolés vérnyomásuk - 2. érték - egy kicsit csökkent.

A vérértékek ilyen változása 10%- kal megnöveli az infarktus rizikóját azokéhoz képest, akik nyugodt utcában laknak! Ha a hálószoba a ház utca felőli, zajos oldalán helyezkedik el, az infarktusok előfordulása 20%- kal növekszik, míg nyitott hálószoba ablakok esetében akár 30%- kal is megemelkedhet...

A megoldás azonban nem csak a füldugó használata lehet! A csendesebb motorok és a kevésbé hangos kerekek bevezetése, illetve a mellékutcákban a 30 km/h sebességkorlátozás oly mértékben csökkenthetné a zaj okozta stresszt, hogy a lakosság csupán töredékének kellene a 65 decibelnél hangosabb utcazajt elviselnie. Ha a 30 km/h sebességet a helységek főutcáin is bevezetnék, illetve az autópályán is csak 100 km/h sebességgel lenne szabad közlekedni, az infarktusok száma körülbelül évi 1600 esettel csökkenhetne.

A német környezetvédelmi hivatal adatai szerint Németországban évente kereken 2700 haláleset vezethető vissza a közlekedés okozta zajártalomra. A halálesetekből körülbelül 1600 megelőzhető lenne megfelelő zajvédelemmel!

| zajártalom, Sziget, stressz
2015-08-10 15:45:49


Web Design & Development Prowebshop