A gének „felelősek” a koleszterinszintért

Van, aki már attól is hízik, ha csak ránéz egy krémesre, mások pedig vígan fogyaszthatnak szinte akármit.

gen, koleszterin | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Egy amerikai ikerkutatásról készült tanulmány szerint valakinek a koleszterinszintjét nem az étrendje, nem is a testmozgás mértéke, hanem szinte teljes egészében a génjei határozzák meg.

A kísérletben részt vevő 28 ikerpár egyike hosszútávfutó versenyeken kiválogatott aktív sportoló volt, a másik inkább a TV előtt üldögélő típus. Hat héten át az ikrek egyike kalóriája 40 százalékát zsírból kapta, a másik pedig csupán a 20 százalékát, majd hat hét után cseréltek. Minden diéta előtt és után mérték a résztvevők koleszterinszintjét.

Kiderült, hogy az ikerpárok közel azonos módon reagáltak mindkét diétára. Voltak párok, akinél egy vagy több gén igen nagymértékben érzékennyé tette őket az elfogyasztott zsírmennyiségre, mások pedig, függetlenül a testmozgás mértékétől, nem voltak érzékenyek a zsírokra.

– Ha az ikerpár egyike ehet zsírban gazdag ételeket, anélkül, hogy a rossz koleszterin szintje emelkedne a vérében, akkor az ikertestvére is nyugodtan ehet zsíros ételeket – mondja dr. Paul Williams, a kutatás vezetője. – Ám ha az ikerpár egyikénél az LDL-koleszterinszint a zsírok hatására emelkedett, ugyanez volt megfigyelhető a testvérénél is. A kísérletből az derül ki, mennyire meghatározó szerepük van a génjeinknek. A további kutatások azt célozzák meg, melyek ezek az „érzékeny” gének, és hogyan lehet speciális diétát tervezni az érintetteknek.

BBC
| gén, koleszterin
2005-07-27 12:04:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop