Hirdetés

A fertőzés megnöveli a szívbetegségek kockázatát

Új bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a fertőzés szívbetegségek előidézője lehet, és azokban is jelen van, akik egészségesen étkeznek és jó életvezetési szokásaik vannak.

Szívbetegségek, Szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés, fertőzés, infectio, infekció, koleszetrin, CRP |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Leigh, S.

A kutatások azt is kimutatták, hogy ezt a fertőzést koleszterincsökkentő gyógyszerekkel kontrollálni lehet, jelentette ki dr. Paul M. Ridker, a Circulation: Journal of the American Heart Association című folyóiratban.

Egy kísérletsorozatban 472 szívinfarktusos beteget kísértek figyelemmel, találomra kiválasztották, ki kapjon koleszterincsökkentőt, ki pedig placebót. Dr. Ridker és munkatársai azt tapasztalták, hogy a Pravachol (pravastatin) nevű gyógyszer sikeresen csökkentette a C-reaktív fehérje (CRP - C-reactive protein), szintjét, mely a gyulladás tényét jelzi.

"Úgy tűnik, ennek a gyógyszernek nem csak az a hatása, hogy csökkenti a rossz koleszterint (alacsony sűrűségű lipoprotein, LDL)" - mondta dr. Ridker, a bostoni Brigham and Women's Hospital kardiovaszkuláris kutatásainak társigazgatója.

Dr. Ridker munkacsoportja azt tapasztalta, hogy a CRP-szintek nőttek a placebó csoportnál, még azokban az esetekben is, ahol a betegeknek diétával és testmozgással sikerült csökkenteni a koleszterinszintet. Öt év elteltével a gyógyszerrel kezelt csoport CRP-szintje 38 százalékkal alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoporté.

Egy korábbi, szintén dr. Ridker vezette, 40 ezer egészséges, a posztmenopauza korában levő nőn végzett tanulmányban azt állapították meg, hogy azoknál, akiknek a legmagasabb volt a CRP-szintjük, ötször akkora volt a szívbetegség kifejlődésének kockázata, mint akiknek szervezetében alacsonyabb szinten volt a fehérje.

A Circulation című folyóiratban 1998-ban publikált tanulmányban dr. Ridker még a nem dohányzó, egészséges koleszterinszinttel rendelkező nőknél, akiknek a családjában sem fordult elő szívbetegség is talált magas CRP-szintet.

Újabb teszteknek kell eldönteniük, vajon a koleszterincsökkentő gyógyszereknek van-e jótékony hatásuk azokra a betegekre, akiknél nem szerepel a szívbetegség egyik standard faktora sem.

Nem tudni, mi okozza a szívbetegséget kiváltó gyulladást, de végső soron megállapíthatjuk, "hogy (a szívbetegség ) ugyanolyan gyulladásos folyamat, mint a reumatoid arthritis" - jelentette ki dr. Ridker.

Egy más kutatók által korábban végzett tanulmány elvetette azt a gondolatot, hogy a szívbetegség fertőzés következménye lehet.

Egy 1998-as tanulmány, amelyet dr. Jeffrey L. Anderson, a Salt Lake City-beli LDS Hospital kardiológusa végzett, azt állapította meg, hogy a CRP-szint átlagosan több mint kétszer olyan magas volt a szívbetegeknél, mint az egészségeseknél. Az infarktusos betegeknél a szint megközelítőleg négyszer akkora volt.

"Bár ezek az eredmények nem szolgáltattak elegendő alapot arra, hogy elvessük a feltételezést, miszerint a fertőzés szívbetegséget okozhat, azt mindenesetre sejtetik, hogy önmagában nem elég, ha csak a vérvizsgálati eredményeiket vesszük figyelembe."

Megjelent: Medical Tribune News Service

Szívbetegségek, Szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés, fertőzés, infectio, infekció, koleszetrin, CRP

2002-08-01 00:16:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop