A magas koleszterinszint veszélyei

Minden második ember túlsúlyos vagy elhízott, Európában az élen szerepelünk a szív- és érrendszeri betegségek statisztikájában, mely az összhalálozás több mint 50 százalékáért felelős. Az egyik legfontosabb kockázati tényező a magas koleszterin szint.

| InforMed Hírek14   InforMed

Mi a koleszterin?

A koleszterin a zsírok (lipidek) közé tartozó (szteránvázas) szerves vegyület, a szervezet számára alapvetően fontos, nélkülözhetetlen alkotórész, minden sejt membránjának összetevője és többféle hormon kiindulási alapja is. Elsősorban a mellékvesekéreg hormonjai és nemi hormonok képződnek belőle.

A koleszterin nagy részét (70-80 százalék) a szervezet állítja elő, a fennmaradó rész az elfogyasztott tápanyagokkal jut be.

Fajtái

A koleszterinnek két fajtája létezik: az LDL (Low-density lipoprotein – alacsony sűrűségű lipoprotein) és a HDL (High-density lipoprotein – magas sűrűségű lipoprotein) koleszterin. Ezek egyensúlya jelenti az egészséges koleszterinszintet.

Melyik árt?

Csak az LDL koleszterin, mert az artériákban lerakódva, elzáródást okoz. Kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a vér koleszterintartalma mennyiségi és minőségi szempontból is jelentősen befolyásolja a koszorúerek meszesedési folyamatát, ami az erek szűkületéhez, majd stroke-hoz és infarktushoz vezet.

A másik, a HDL koleszterin visszajuttatja a koleszterint a májba, itt feldolgozásra kerül és kiválasztódik. Amíg az előbbi (LDL) koleszterin fokozza, addig utóbbi (HDL) gátolja a zsírok lerakódását az érfalban, és ezzel csökkenti az érelmeszesedés, trombózis kialakulását, a szívinfarktus és az agyérbetegségek kockázatát

Örökletes vagy a környezet?

Táplálkozástudományi szakemberek megállapították, hogy ahol magas az állati eredetű, főleg telített zsírsavakat tartalmazó zsírok fogyasztása, ott magasabbak a vér koleszterinszintjének értékei, ezért gyakoribb a szívkoszorúér meszesedés és a szívinfarktus is.

Kiderült, hogy magas koleszterinszint nem örökletes, hanem az életmódbeli változás következménye. A bevándorlóknál ugyanis, akik a nyugati környezetben átszoktak az ottani táplálkozásra, felhagytak egyszerű, természetes étrendjükkel – megemelkedett a koleszterinszint, és náluk is jelentkeztek, a nyugati társadalmakban gyakori arteriális betegségek.

A koleszterinszint csökkentése

Kétféleképpen történik: a táplálék koleszterin tartalmának csökkentésével, másrészt pedig a belső szintézis csökkentése útján. A táplálkozási és életmódbeli változtatásokkal és gyógyszerek szedésével csökkenthető a koleszterin szint, ami mérsékli az erek elmeszesedését.

A koleszterin szint mérése

A vér koleszterin szintjét vérvizsgálattal állapítják meg, de ma már egy egyszerű tesztcsík segítségével is kideríthető, van-e ok aggodalomra. A koleszterinszint-mérést a vércukorméréshez hasonló módon, az ujjbegy megszúrásával nyert vérminta segítségével végzik.

Egyszer használatos steril tűvel vagy speciális tollszerű (pen) eszközzel szúrják meg. A vért tesztcsíkra helyezik, a vérmintában lévő lipidek (vérzsírok) 2-3 perc alatt színreakciót adnak. A kialakuló szín hullámhossza alapján pontosan meghatározható a vér összkoleszterin szintje. (Van olyan készülék, ami a triglicerid-érték mérésére is alkalmas.)

A vérzsírokat legalább két alkalommal kell mérni. A koleszterin szintet adó érték összetevőinek részletes meghatározása csak akkor szükséges, ha a koleszterinszint összességében emelkedett. (Ehhez már vénás vérvétel szükséges.)

Mi a normális koleszterinszint?

A koleszterinszint korfüggő, az életkor előrehaladtával emelkedik az értéke, ezért a normális határt 4 és 6 millimól/liter értéknél húzzák meg. Számos kutató feltételezi, hogy 160 mg/százalék (4,1 mmol/l) alatti koleszterin szint megvédi az embereket az érelmeszesedéstől. A helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás, a mozgás segíti az ideális koleszterinszint elérését és megtartását. A túl magas koleszterin szint az esetek nagy többségében diéta segítségével10-20%-kal csökkenthető.

 

normális

határérték

kóros

Összkoleszterin:

5,2 alatt

5,2-7,0

7,1 fölött

HDL-koleszterin:

1,42 fölött

0,9-1,42

0,9 alatt

LDL-koleszterin:

3,4 alatt

3,4-4,2

4,2 fölött

Triglicerid:

1,7 alatt

1,7-2,3

2,3 fölött

A magas koleszterin szint kockázati tényezői tehát:

  • helytelen táplálkozás
  • dohányzás,
  • mozgáshiány
  • az állandó stressz
  • túlsúly
  • jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása,
  • sok só fogyasztása (napi 6 g fölött).
|
2017-06-22 21:41:08
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop