A szívroham kevésbé ismert kockázati tényezői

A szívrohamért a legtöbben a zsíros ételeket és az ülő életmódot hibáztatják. Igaz, hogy az étrend, az életmód és az örökölt gének fontos szerepet játszanak, de van néhány olyan kockázati tényező is, amely kapcsolatba hozható a szívrohammal.

szívroham, infarktus, szívinfarktus, rizikó, kockázat, stressz | InforMed Hírek18   InforMed | Dobos, L.

A lakókörnyezet

Egy 2001-es vizsgálat szerint a szegényebb környezetben élők körében háromszor gyakoribb a szívbetegség, mint hasonló korú, jövedelmű, képzettségű és beosztású társaiknál, akik jobb kerületekben élnek. Ok a levegő szennyezettség.

Antibiotikumok

Egy 2021-ben készült tanulmány szerint kapcsolat van az azithromycin nevű antibiotikum és a szívroham nagyobb kockázata között, különösen a már szívbetegeknél. A bizonyíték nem volt eléggé meggyőző ahhoz, hogy a gyógyszert levegyék a polcokról, de ha Ön szívbeteg, nem árt az orvossal megbeszélni az esetleges alternatívákat.

Kalcium étrend kiegészítők

A Heart című folyóiratban jelent meg 2012-ben az a vizsgálati eredmény, amely szerint a kalcium-kiegészítőket szedőknél nagyobb a szívroham kockázata, ezért jobb a táplálkozással bevinni a megfelelő mennyiségű kalciumot.

Fertőzés

Influenza vagy más légúti fertőzés diagnózisa utáni 3. napban az átlagoshoz képest ötszörös a szívroham kockázata. Oka az, hogy a fertőzés gyulladásos reakciót vált ki, ami viszont szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet. A fertőzést influenza elleni védőoltással előzhetjük meg.

Pikkelysömör (pszoriázis)

Egyes betegeknél a pikkelysömör is lehet kockázati tényezője a szívrohamnak, ugyanis a pszoriázis autoimmun betegség, ami krónikus gyulladást okozhat.

Párkapcsolati problémák

A rossz kapcsolatot a szó szoros értelmében a szívére veszi az ember, vizsgálatok szerint a párkapcsolati gondok akár 34 százalékkal is növelhetik a kockázatot.

Alacsony LDL-koleszterin szint

Egy közel 7000 résztvevő bevonásával végzett vizsgálat szerint az alacsony HDL-szint a szívkoszorúér-események harmadik legbiztosabb jelzője. Fontos a mozgás és a súlycsökkenés.

Vesebetegség

A csökkent veseműködés is kockázatot jelent a szívbetegség szempontjából.

Városban lakni

A forgalmas városi környezet megkétszerezi a szívroham kockázatát, írja egy német vizsgálat.

Az aszpirin szedésének hirtelen abbahagyása

Több vizsgálatból is kiderült, hogy az aszpirin abbahagyása utáni héten fokozott a szívroham kockázata, ezért ajánlatos csak fokozatosan leállni.

Depresszió

A szakirodalomban jól ismert a depresszió és a szívroham kapcsolata. A szívrohamot túlélőknél a depresszió fokozza a további események kockázatát.

A főnök

Egy brit felmérés szerint gyakrabban lesznek szívbetegek azok, akik úgy vélik, a főnökük nem figyel oda az álláspontjukra, vagy úgy érzik, nem részesei a döntéshozatalnak. A munkahelyi stressz általában is felelős a szívbetegségekért.

Fogínybetegségek

A kapcsolat a szájban levő baktériumoknál keresendő, amelyek krónikus gyulladást okoznak az erekben.

Diabétesz

Bár a cukorbetegek az amputációtól vagy a látás elvesztésétől tartanak leginkább, a legnagyobb mégis a szívbetegség kockázata. Az egészséges táplálkozás és a megfelelő mozgás viszont csökkenti a rizikót.

Prosztatarák hormonkezelése

A hormonkezelés prosztatarákos betegeknél fokozza a hirtelen szívhalál kockázatát. A kutatók nem találtak közvetlen kapcsolatot, de felhívják a figyelmet a fokozott óvatosságra.| szívroham, infarktus, szívinfarktus, rizikó, kockázat, stressz
2020-01-07 12:25:21
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop