Angina pectoris - figyelmeztető jel.

Angina pectorisra jellemző fájdalom akkor alakul ki, ha a szívizom vérellátása adott pillanatban felborul, és az oxigéndús vér kereslete jelentősen meghaladja a kínálatot.

angina pectoris. keringés, mellkasi fájdalom, szívtáji fájdalom | Gyógy-ír   Kisalföld | Dézsi, Cs.A.
Ez előfordulhat koszorúér-szűkület vagy koszorúérgörcs, leggyakrabban a kettő együttes előfordulása esetén.
Az angina pectoris még nem szívinfarktus. Ezért időben történő felismerése, kivizsgálás és kezelés esetén az infarktus gyakran megelőzhető.
Az angina pectoris fájdalma különböző helyeken jelentkezhet. Gyakori a háti, válltáji, felhasi, és leggyakrabban a szegycsont mögött fellépő szorítás. A karok zsibbadása egyáltalán nem jellemző tünet. A karban is jelentkezhet angina, de nem zsibbadás, hanem heves fájdalom formában.
Ha nem nyilvánvaló a fájdalom oka, például fizikai munka után kialakult izomláz, rándulás, ütés következtében fellépő sérülés stb. tanácsos orvoshoz fordulni. 
Előfordul, hogy az a beteg, akinek reumatológiai eltérések miatt fájt gyakran a háta, olykor az anginás jellegű fájdalmat is mozgásszervi panaszoknak tekinti. De pl. a gyomorfekélyes betegnek is lehet hátsófali anginája, szívinfarktusa. 
Nagyon fontos, hogy a beteg pontosan figyelje meg a panaszait, és megfigyeléseit pontosan közölje orvosával. Egy azonban biztos: a mozgásszervi panaszokkal kezelt betegek anginája esetén a panaszok jellege megváltozik. 
Az angina is jelentkezhet hátfájásként, de más, mint az addigi fájdalmak. Például testmozdulatokra nem úgy változik, légvétel nem úgy befolyásolja, előfordul, hogy hányinger kíséri és a többi.
A panaszok értékelése nem a beteg feladata. Meg kell figyelni, hogy miben volt más ez a fájdalom, mint korábban. Mennyi ideig tartott, hogyan változott, milyen körülmények között lépett fel és hogyan szűnt meg? Ismétlődött-e, milyen gyakorisággal és milyen intenzitással. Kísérte-e szédülés, hányinger, fejfájás vagy verejtékezés? Követte-e vizelési inger? 
A nem tudom pontosan megfogalmazni, nem emlékszem pontosan" és egyéb bizonytalan válaszok esetén nem várhatunk biztos diagnózist orvosunktól sem.
Mikor kell orvoshoz fordulni?
Akkor, ha megmagyarázhatatlan fájdalom jelentkezik, vagy ha a valamilyen kórképpel kezelt beteg korábbi fájdalmának jellege megváltozik. A fájdalom csupán tünet, aminek okát minden esetben tisztázni kell.

| angina pectoris. keringés, szívtáji fájdalom, mellkasi fájdalom
2020-02-17 13:14:02
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop