Hirdetés

Az influenza szívinfarktust okozhat

Egy héttel az influenza diagnózisa után hatszor gyakoribb a szívinfarktus, mint egy évvel a betegség előtt vagy után. Más légzőszervi vírusok is növelik a veszélyt. A Torontó-i Közegészségügyi Intézet kutatóinak közleményét a New England Journal of Medicine című folyóirat közölte.

influenza, szívinfarktus, influenzavírus |

InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Szívinfarktus kockázatát fokozó hatása főleg az influenzavírusnak van, de a szintén légúti panaszokat okozó RSV-, adeno- és náthavírusok is növelik a veszélyt. Az influenza vírus a koszorúerek duzzanatát vagy gyulladását okozza, ettől leválhatnak az érfalakban lerakódott plakkok és elzáródás jön létre.

A kutatók mintegy 20 ezer igazoltan influenzás beteg adatait vizsgálták meg, akik 2009 és 2014 között betegedtek meg. A páciensek közül 332-en kerültek kórházba szívinfarktussal az influenza előtt vagy után egy éven belül, közülük húsz betegnek volt szívrohama a diagnózis utáni egy héten belül.

A betegek háromnegyede 65 éves vagy annál idősebb volt, egynegyedének már volt infarktusa. A betegek harmada halt meg.

A vizsgált betegek 31 százaléka nem volt beoltva influenza ellen.

Vannak, akik a vakcina ellenére is megbetegszenek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes beoltatni magunkat. A 65 évnél idősebbeknek különösen ajánlatos az oltás, mert gyakoribbak a szövődmények.

influenza, szívinfarktus, influenzavírus

2023-02-27 14:26:18

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop