Hirdetés

Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek

Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek, ezért a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája vállalta, hogy minden középiskolában kiképeznek egy tanárt az újraélesztés professzionális oktatására, és ott a képzést hivatalosan is beépítik a tanrendbe.

újraélesztés, szívmasszázs, Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, újraélesztés professzionális oktatása, tanrend |

MTI Hírek13 | MTI

Az egyetem az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a szakszerűen végzett újraélesztés sokszorosára növelheti a túlélés esélyét, ezért kulcskérdés, hogy minél több fiatal elsajátítsa a megfelelő technikát, tudást.

Hirtelen szívhalál esetén az első 5 perc kritikusnak számít, a túlélési esélyt minimum a négyszeresére, de akár a tízszeresére is növelheti, ha azonnal elkezdik a szakszerű újraélesztést - idézték a közleményben Gál János klinikaigazgatót.

Az egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája már 2014-ben nyitni kezdett a középiskolák felé, akkor kétszáz tanuló sajátította el az újraélesztést, és egy speciális együttműködés keretében a klinika az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumának valamennyi 9. osztályos diákjának biztosítja ezt a képzést.

Gál János hozzátette, ugyan egy 2012-es kormányrendelet szerint a 9-12. évfolyamos diákokat jelenleg is meg kell tanítani az újraélesztésre, a gyakorlatban egyelőre csak az iskolák elenyésző része tudja ezt megvalósítani.

Azért, hogy a tendencia megváltozhasson, a klinikaigazgató felajánlotta, hogy az Apáczai-program keretében az egyetem szimulációs központjában minden olyan középiskola projektfelelősének megtanítják a professzionális újraélesztés-oktatást, ahol vállalják, hogy a tanrend részeként átadják ezt a tudást a fiataloknak.

újraélesztés, szívmasszázs, Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, újraélesztés professzionális oktatása, tanrend

2017-04-05 15:36:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop