Csendes szívroham

A szívrohamok csaknem fele nem jár az infarktusra jellemző tünetekkel, de ettől még veszélyeztetheti a páciens életét - ismertette egy amerikai kutatás, amelyben több mint 9000 középkorú nő és férfi vett részt.

szívroham, infarktus, tünetek | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

Az úgynevezett "csendes szívrohamokkal" kapcsolatos eddigi legnagyobb szabású kutatást végezték el az Egyesült Államokban a Wake Forest Orvosi Egyetem tudósai. Az amerikai kormány által finanszírozott tanulmány eredményeit a Circulation című online folyóiratban közölték.

A kutatáshoz négy amerikai közösség középkorú polgárai közül kerestek fehér és afroamerikai résztvevőket: a marylandi Washington megyéből, Minneapolis külvárosából, a Mississippi állambeli Jacksonból és az Észak-Karolinai Forsyth megyéből. A tudósok a korral összefüggő, szívbetegséghez vezető koszorúér-károsodás okait kutatták.

A résztvevők 13 éven át rendszeres klinikai ellenőrzésen vettek részt, egyebek mellett EKG-vizsgálatokon mérték fel állapotukat, és telefonon is válaszoltak a kutatók kérdéseire.

A tanulmány szerint a vizsgált személyek körében bekövetkezett szívrohamok 45 százaléka a "csendes szívroham" kategóriájába tartozott. Az összes résztvevő 3 százalékánál, 317 személy EKG-ján fedezték fel a csendes szívroham jeleit: miközben a pácienseknek nem voltak gyanúra okot adó tüneteik - esetleg csak fáradtságot vagy más bizonytalan tünetet tapasztaltak -, a vizsgálat kimutatta, hogy átestek egy szívrohamon.

Ezzel szemben a résztvevők 4 százalékának, 386 páciensnek a jellegzetes tünetekkel - mellkasi fájdalommal, légszomjjal, az állkapocsba és a karokba kisugárzó fájdalommal - járó szívrohama volt.

A kutatás több mint tíz éve alatt a vizsgálatban résztvevők közül 1830-an hunytak el, 189-en szívbetegég következtében. A csendes szívrohamon átesetteknél háromszor nagyobb volt a kockázata, hogy szívbetegség okozza a halálukat, mint azoknál, akinek a vizsgált időszakban nem volt szívinfarktusa.

A kutatók a szívinfarktusos eseteknél a nemek és a bőrszín szerinti megoszlást is vizsgálták. A szívinfarktus mindkét változata gyakoribb volt a férfiaknál. A fehér férfiaknál a klasszikus szívinfarktus gyakoribb volt, mint a csendes, a fekete férfiaknál viszont nagyjából egyenlő arányban fordult elő a szívroham két változata.

Az afroamerikai nők esetében a csendes szívroham gyakoribb volt, mint a klasszikus, a fehér nők körében azonban egyenlő arányban fordult elő.

Az amerikai kormány adatai szerint évente több mint 700 ezer amerikai esik át szívrohamon, közülük 120 ezer hal meg. A kutatók hangsúlyozták, hogy a csendes szívrohamot éppolyan hathatósan kell kezelni, mint a klasszikus szívrohamot: egyebek mellett be kell állítani az egészséges testsúlyt, vérnyomást és koleszterinszintet, és a páciensnek sok testmozgást kell végeznie.

| szívroham, infarktus, tünetek
2019-01-25 12:06:16


A nők gyakrabban halnak meg infarktusban, mint a férfiak

Magyarországon a szívinfarktus következtében elhalálozott nők aránya magasabb, mint a férfiaké, ezért is fontos a tünetek korai felismerése és a gyors segítségkéré...


Csendes szívroham

A szívrohamok csaknem fele nem jár az infarktusra jellemző tünetekkel, de ettől még veszélyeztetheti a páciens életét - ismertette egy amerikai kutatás, amelyben több m...


Hirtelen szívhalál: SOTE

Januártól a mentők a Semmelweis Egyetem kardiológusait is riaszthatják, akik egy új ECMO-készülék, egyfajta speciális műszív használatával segítenek majd a helyszín...


Több orvosnő kell a sürgősségin

A szívinfarktussal felvett nőknek nagyobb esélyük van a túlélésre, ha kezelőorvosuk nő- áll a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulm...


Országos defibrillátor-adatbázist készít a mentőszolgálat

Mobiltelefonon is megjeleníthető országos adatbázist készít a nyilvános, közforgalmú helyeken elhelyezett félautomata defibrillátorokról az Országos Mentőszolgálat ...