Hirdetés

Nők és a szívinfarktus halálozás

Ismert tény, hogy a szívrohamon átesett nők közül kevesebb halna meg, ha ugyanazt a kezelést kapnák, mint a férfiak. Ennek egyik oka lehet, hogy a szívinfarktust még mindig a férfiak betegségének tekintik.

szívinfarktus, halálozás, szívroham, nők |

InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: FreeDigitalPhotos.net
A Leeds-i Egyetem és a svéd Karolinska Intézet kutatóinak tanulmánya megerősíti a korábbi kutatások eredményét.

A kutatók 180 368 svéd szívinfarktust szenvedett beteg adatait elemezték a svéd online kardiológiai adatbázis alapján, egy tízéves periódus során. A szívinfarktus egyik típusa esetében, amikor a koszorúereket egy vérrög teljesen elzárja, a nők egy éven belüli halálozása kétszerese volt a férfiakénál.

Kimutatták, hogy a betegség egy típusánál a nőknél 34 százalékkal ritkábban végeztek elzáródott sztent beültetést vagy bypass-műtétet. 24 százalékkal ritkábban írnak fel sztatinokat, 16 százalékkal ritkábban kaptak vérhígító gyógyszert, bár az irányelvek mindkét nem esetében azonosak.

A kutatók megállapították, hogy amikor a nőbetegek is megkapták az ajánlott kezelést, akkor majdnem minden esetben csökkent a férfi-női közötti különbség a halálozások tekintetében.

A nőknél ritkábban végzik el a diagnosztikai vizsgálatokat is, mint a férfiaknál, ami azt eredményezi, hogy 50 százalékkal gyakoribb a téves diagnózis.

szívinfarktus, halálozás, szívroham, nők

2023-02-27 14:29:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop