Hirdetés

Szívinfarktus: új teszt

Új teszten dolgoznak a szívinfarktus kimutatására a londoni King's College kutatói. Az új teszttel, 15-30 percen belül megbízható eredményt ad, így több ezer beteg megnyugtatható egyetlen vérvizsgálattal, továbbá drága kórházi ágyakat szabadíthat fel. Az eredményeket a Circulation című orvosi folyóiratban közölték.

szívinfarktus, új teszt, mellkasi fájdalom, troponin, cMyC, kardiális miozin kötő fehérje C |

InforMed Hírek14   InforMed


Jelenleg a mellkasi fájdalmakkal jelentkező betegeknél rutinszerűen mérik a troponin szintet, de azt három óra múlva meg kell ismételni.

Színinfarktus után a kardiális miozin kötő fehérje C (cMyC) vérszintje jóval gyorsabban és magasabbra emelkedik, mint a troponin szint, így meghatározásával a diagnózis felállítása 15-30 percen belül megtörténhet.

A kutatók összehasonlították a troponin, illetve a cMyC vizsgálat eredményességét mintegy kétezer akut mellkasi fájdalommal sürgősségi osztályokra szállított betegnél, és megállapították, hogy a cMyC teszt megbízhatóbb eredményt adott a mellkasi fájdalom jelentkezésének első három óráján belül, mint a troponin teszt.

Az EKG gyorsan kimutatja a súlyos szívinfarktust, de nem alkalmas kisebb kiterjedésű infarktus kizárására, amely szintén életveszélyes lehet.

Az új vizsgálat öt éven belül felválthatja a troponin tesztet, jelenleg még kutatási stádiumban van.

szívinfarktus, új teszt, mellkasi fájdalom, troponin, cMyC, kardiális miozin kötő fehérje C

2017-09-30 00:02:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop