ÚJ

A gének „felelősek” a koleszterinszintért

Van, aki már attól is hízik, ha csak ránéz egy krémesre, mások pedig vígan fogyaszthatnak szinte akármit.


A szívbetegeknél a testi és lelki tényezők szorosan összefüggenek

A New York-i Columbia-egyetem kutatóinak tanulmánya szerint egyre több bizonyíték van arra nézve, hogy a szívbetegségeknél nagy szerepet játszik a test és lélek kapcsolata.


A zöld tea védi a szívet

Egy Nagy-Britanniában végzett laboratóriumi kutatás szerint a zöld tea – amelyet több mint négyezer éve fogyasztanak az emberek – csökkenti a szívinfarktus és a stroke okozta károsodás mértékét.


Veszélyes betegen dolgozni

A londoni egyetem kutatócsoportja szerint, ha valaki betegen megy dolgozni, akár az életét is megrövidítheti . Egy 10 ezer köztisztviselőn végzett felmérés szerint ugyanis, akik nem mennek betegszabadságra, noha szükségük lenne rá, a stressz miatt megduplázzák a szívbetegség kockázatát.


Az elhízás már önmagában is károsítja a szívműködést

Az elhízás még nyilvánvaló szívbetegség hiányában is megakadályozza, hogy a szív normálisan működjék, olvasható egy nemrégiben kiadott tanulmányban.


A közlekedés és a forgalom szívinfarktust okozhat

Az utazás, akár autóban, akár tömegközlekedési eszközön, megnöveli a szívinfarktus veszélyét az arra hajlamosoknál, olvasható egy német kutatási jelentésben.


Az antibiotikumok nem hatásosak a szívinfarktus megelőzésében

Bár a szívbetegségek kialakulásában szerepet játszanak a fertőző betegségek, két újabban megjelent tanulmány szerint az antibiotikum kezelés nem nyújt megoldást, azaz az infarktuson már átesetteknél nem akadályozza meg az újabb infarktus bekövetkezését.


Ha szorít a mellkas... Az angina pectoris megelőzhető és gyógyítható

Az angina, más néven angina pectoris, a mellkasban jelentkező fájdalom, mely alacsony vérnyomás vagy más szívműködési zavar következtében alakulhat ki. Az angina közvetlen kiváltó oka általában a koszorúerek megvastagodása, elmeszesedése, de a koronás artériák görcse is előidézheti.


Azonosították a szívinfarktus kockázatát okozó génvariánst

Egy, a gyulladásos folyamatot befolyásoló gén variánsa megnövelheti a szívinfarktus kockázatát, állítják japán tudósok.


A hatóanyaggal bevont stentek eredményesebbek

stent

A szív beszűkült koszorúereinek tágítása (ballon-angioplasztika) után az érfal kitámasztására használt, acélhálóból kialakított stent-tel elért eredményeket kutatók összehasonlítottak egy polimerből készült, a paclitaxel nevű rákellenes gyógyszert lassan szivárogtató, azonos küllemű stenttel, és azt tapasztalták, hogy az utóbbi esetén az erek újrabeszűkülése kisebb arányban fordul elő.


10 | | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop