ÚJ

Veszélyes a hatóanyaggal bevont sztent?

A szívinfarktuson átesett betegeknél több mint négyszeresére nő a halálozás veszélye, ha hatóanyaggal bevont sztentet ültetnek be, azokhoz képest, akiknél egyszerű csupasz fémet alkalmaznak, állítja egy kutatócsoport.


Újabb eredmények a szívkoszorúérbetegség kezelésében

A szívbetegek elzáródott koszorúereibe ún. sztenteket, apró csöveket vezetnek be, hogy megakadályozzák az ér újbóli beszűkülését. Előfordul azonban, hogy maga a sztent záródik el. Ennek kiküszöbölésére német kutatók egy biológiailag lebomló változatot tesztelnek, míg egy ír tudóscsoport újfajta bevonatot fejlesztett ki a sztentek számára.


A délutáni szundikálással megelőzhető a szívbetegség

A délutáni szieszta nemcsak a munkateljesítményt fokozza, hanem egy új kutatás szerint fontos előnyökkel jár a szív egészségének szempontjából is.


A kávé nem árt a szívnek

Úgy tűnik, a kávéivás nem növeli a szívinfarktus kockázatát, sőt, még védő hatása is lehet, tudhatjuk meg egy tanulmányból, melyet idősebb svéd nők bevonásával készítettek.


A keserű csokoládé gátolja a vérrögképződést

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a sok keserű csokoládét fogyasztók vérlemezkéinek összetapadása csökken. A felfedezésre mintegy véletlenül, egy másik vizsgálat „melléktermékeként” jöttek rá a kutatók.


Felszívódó sztent koszorúér szűkület kezelésére

Új-zélandi kutatók egy újszerű megoldással kísérleteznek, az eddigi fémből készült sztent helyett egy, a varratokhoz hasonló felszívódó anyagból készült eszközt ültetnek be az elzáródott erek kitágítására.


Infarktusveszély az állás elvesztése után

Ha valaki idősebb korában veszíti el az állását, megkétszereződik a szívinfarktus vagy a stroke kockázata, olvasható egy tanulmányban.


Nincs tudományos bizonyíték a zöld tea előnyös hatásaira

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatala, az FDA elutasította a kérelmet, amely fel kívánta tüntetni a csomagoláson, hogy a zöld tea csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.


A hal és a halolajak szívvédő hatása

Általánosan elfogadott tény, hogy heti két alkalommal halat eszik, csökken a szívbetegség kockázata. De vajon az ennél több hal fogyasztása tovább csökkentené a kockázatot? Ezt a kérdést vizsgálta a japán Cukuba-egyetem kutatócsoportja, abban az országban, ahol a felnőtt lakosság 95 százaléka legalább heti egy alkalommal fogyaszt halat, és az átlagos halfogyasztás mintegy napi 100 g.


Az ellenségesen viselkedő férfiak körében gyakoribb a szívbetegség

Egy több mint 3 ezer résztvevővel elvégzett kanadai kísérlet szerint azok a férfiak, akik ellenségesen viselkednek másokkal szemben, kétszer olyan gyakran jelentkeznek szívproblémákkal, mint a békésebb természetűek. Érdekes, hogy az ellenségeskedő nőknél a Heart című kardiológiai folyóirat szerint nem volt megfigyelhető ilyen összefüggés, őket nem fenyegette nagyobb kockázat.


| | | | | | | | 9 | |

Web Design & Development Prowebshop