Nem újdonság már a pacemaker

A 11 éves Sarah Burkett nem tudta, hogy a szívverése vészesen lassú, kevesebb, mint percenként 40, amikor a kötelező sportorvosi vizsgálaton megjelent, hogy a hatodikosok kosárlabdacsapatában játszhasson.

Az orvosok szerint a kislány szívverése mindig is lassabb volt, mint a normális érték (70-80/perc).

Az elmúlt hónapban a Fort Worth-i Cook Children's Medical Centerben pacemakert kapott, ami után a szívverése azonnal normális értékű lett. Alig várta már, hogy visszatérjen élete a normális kerékvágásba, minél hamarabb mehessen vissza az iskolába kosárlabdázni és röplabdázni.

A pacemaker (szívritmusszabályzó) a túlságosan lassú vagy szabálytalan szívritmust szabályozza, úgy, hogy pontosan időzített elektromos impulzussal stimulálja a szívizmot. Az impulzusokat egy lítium-elemmel működő genetrátor adja, amelyet hajlékony drótvezeték köt össze közvetlenül a szívvel.

A pacemaker semmiben sem korlátozza a kislányt. Sőt, jobb lesz az állóképessége és több az energiája, mondja dr. Paul Gillette, a pacemakert beültető orvos, aki a keddi műtét után csütörtökön már haza is engedte a beteget a kórházből.

A pacemaker valaha orvosi újdonság volt, ma már 500 ezer amerikainak szabályozza a szívritmusát, vannak köztük csecsemők, rohangáló gyerekek, profi baseball-játékosok, középkorú kocogók és számtalan nyugdíjas, mint Byron Nelson és Dale Evans.

További 200 ezer amerikai beültethető cardioverter-defibrillátorral él, amely szintén szívritmusszabályzóként működik. (A defibrillátor folyamatosan ellenőrzi a szívet és visszaüti a normális ritmusba, amikor kontrollálatlanul kezd verni vagy feleslegesen rezonál.)

A baby-boomerek korosodásával a pacemakerre szorulók száma drámaian emelkedik. Egyes pacemakerek a már születéskor fennálló abnormális ritmust szabályozzák, mint amilyen Sarah esetében is volt, de a többség idős emberek mellkasába kerül. Az ő szívizmaik általában infarktus, szívkoszorúér-betegség, fertőzés, műtéti beavatkozás, egyes gyógyszerek, a vér ásványi anyagainak vagy hormonszintjeinek abnormitása, vírus, cukorbaj vagy más betegségek miatt sérültek.

Dr. Gillette, a Cook Children's Medical Center orvos-igazgatója ültetett már be szívritmusszabályzót újszülöttekbe a születésük napján, dr. Wade McBride pedig, aki két évvel ezelőtt implantált dr. Gillette mellkasába pacemakert, már 100 éves betegeken is elvégezte a beavatkozást.

"A betegek többsége manapság leglább egy évtizeddel idősebb, mint amikor én tanultam - mondtja dr. McBride, aki a szívritmus-rendellenességek specialistája. - Mostanában a 70-es éveikben járnak. Az emberek későbbi életkorban is egészségesebbek és nincs olyan korán pacemakerre szükségük."

Ha egészen fiatal gyerekeknél van szükség pacemakerre, az azért van, mert születésük előtt károsodott a szívük, ennek oka gyakran az anya lupus-betegsége, amely a szív szövetjeit károsító antitesteket termel; a másik ok a nyitott szívműtét, amely a veleszületett szívbetegséget korrigálja.

A dr. Gillette pacemaker beültetését indokoló szabálytalan szívverésnek családi oka van valamint az, hogy a betegen öt évvel ezelőtt bypass-műtétet hajtottak végre.

A szívritmusszabályzókat az 50-es évek végén fejlesztették ki. Egyesek folyamatosan adják az elektromos impulzusokat, mások csak akkor, amikor a szívverés túlságosan lassú.

Az eredeti pacemaker egy terjedelmes, külsődleges eszköz volt, a szívbe drótok vezettek egy a beteg által kerekeken hordozott elemszerű eszközből.

A sikeres beültetésekről szóló első jelentéseket 1960-ban adták ki, mint ahogy a világ jelenlegi legnagyobb előállítójának, a Medtronicnak a cég történetét feljegyző dokumentációjából megtudhatjuk.

Az évek során a beültethető pacemaker hosszúéletű elemmel működik, súlya és mérete jelentős mértékben csökkent.

"Az elmúlt 3-5 év legnagyobb változása a diagnosztikában történt, azaz hogy mit mond nekünk a pacemaker arról, mi történik a szívben, amikor felgyorsul a ritmusa - mondja McBride. - A múltban nem kaptunk túl sok információt. Most a pacemaker ugyanúgy feljegyzi az információt, mint egy monitor és ki is nyomtatja, így pontosan láthatjuk, mi történik. A vezetékek is megfigyelhetők, úgyhogy azonnal korrigálni tudunk, ha valami rendellenesen működik vagy megsérült."

A másik nagy változás azok a szenzorok, amelyektől a pacemaker válaszolni tud, mi történik aktivitás és respiráció tekintetében. A pacemakert számítógépe integrálja a kettőt, és külön-külön vagy együttesen reagál.

Az ilyen pacemakereket a 60-as évek végén kezdték alkalmazni, de ezek eleinte csak a mozgást érzékelték.

"Ha vibrációt érzett, gyorsabban működött, de ahhoz mozgás kellett, hogy érzékelje, gyorsabban kell mennie - fejti ki dr. McBride. - Az új technológiával figyelhető a beteg légzési mintája is. Ha a beteg gyorsabban vagy erősebben veszi a levegőt, a pacemaker ezt fiziológiás stresszként érzékeli, így növeli a szívritmust akkor is, ha nincs mozgás. Ha egy jó könyvet olvas a beteg, és nehezebb lesz a légzése, a szívritmusa is szaporább lesz, csakúgy, mint normális esetben történne."

A mai pacemakerek a világon a legkisebb programozható számítógépek.

"Elemmel együtt akkorák, mint két ötcentes összekötve - mondja dr. Gillette. - A defibrillátorok sokkal terjedelmesebbek, valamivel nagyobbak egy csomag kártyánál és jóval drágábbak is, mint a pacemaker.

A pacemaker ára mintegy 7 ezer dollár, míg a defibrillátoré 27 ezer.

A pacemaker beültetése felnőtt betegbe általában ambuláns úton történik, kevesebb, mint 24 órát szükséges a kórházban vagy klinikán töltenie a betegnek. A gyerekek a legtöbb esetben általános érzéstelenítést kapnak, és 1-2 napot kell eltölteniük az egészségügyi intézményben.

A pacemaker vezetékeit intravénásan, egy katéter útján juttatják a szívbe, nincs szükség nyitott szívműtétre. Mindössze egy apró vágást kell ejteni a vállcsont alatt, ide kerül a szerkezet és az elem. Kis dudornak néz ki a bőr alatt, de a legtöbb felnőttnél egyáltalán nem is látható.

A betegeket egyszerűen lehet ellenőrizni, 2-3 havonta telefonon felhívják a klinika számát és a kagylót odatartják a szívük fölé.

Megjelent: Fort Worth Star-Telegram

| pacemaker, Szív block, Szívblock, Szívbetegségek, Szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés, Szívmegállás, Szívleállás, szívritmus
2002-07-31 17:15:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop