Az új szívműszer azonnal rögzíti a ritmuszavarokat

Egy új szívműszer az első rendellenes jelre automatikusan bekapcsol, és azonnal rögzíti a rendellenes ritmusokat. A beteg egy gombnyomásra telefonon küldi át az adatokat az orvosnak, akinek a telefonjához kapcsolt készülék azonnal EKG-hullámokká konvertálja a jeleket.

Amikor a 83 éves George Welch szédülésre és légzési zavarokra panaszkodott, az orvosai ritmuszavarra gondoltak, de nem mehettek biztosra.

"Előfordul, hogy valakinek súlyos tünetei vannak egy nap, de utána hetekig-hónapokig jó az állapota" - tudtuk meg dr. Dennis Leahytől, a kaliforniai Escondido Cardiology Association kardiológusától. "Azután a tünetek újból jelentkeznek."

"A legrosszabb az volt, amikor vásárolni mentem - emlékszik vissza Welch -, meg kellett állnom 10 percre, mert azt hittem, menten meghalok. Már vártam a véget."

Az orvosok két héttel azután tudták diagnosztizálni Welch aritmiáját, hogy az idős férfi elkezdte viselni az új műszert, a heart pagert. Amint rendellenes ritmusban kezdett verni a szíve, a készülék bekapcsolt, és rögzítette a szívét átjáró elektromos impulzusokat. Amikor az orvosa feldolgozta a kapott adatokat, megállapíthatta a diagnózist és a legjobb terápiát is.

"Valóban nem egyszerű nyomon követni az elszórtan jelentkező kardiológiai eseményeket" - mondta dr. Leahy. "De a pagerrel pontosan rögzíthető minden adat, így a legjobb kezelési módszert tudjuk alkalmazni."

Megfelelően diagnosztizálva a legtöbb aritmia kezelhető. Az adatok alapján az orvosok pacemakert javasoltak Welchnek. Ez az apró készülék a bőr alá ültetve tartja kontroll alatt a szívverések ritmusát.

"Most már jól érzem magam" - mondta Welch. "Eddig mindig megrémültem, ha kihagyott a szívem, de most már tudom, hogy rajtam van a pager."

A készülék egy kis sípolással jelzi, hogy mikor kezd el dolgozni, de a beteg maga is bekapcsolhatja, ha úgy érzi, mindjárt jelentkeznek a tünetek. A gép állandóan figyeli a szívveréseket, de rögzíteni csak az esemény előtti és utáni néhány percet rögzíti.

"Erre azért van szükség - jelentette ki a gyártó Alaris Medical Systems képviselője, Kathleen Brooks -, hogy az orvos megfelelően tájékozódjon az aktiválódást megelőző, illetve a rohamot követő időszakokról is."

A ritmuszavarok jelentős részét észre sem veszi az ember, bár némelyik igencsak veszélyes lehet. A szívbetegeknél nagyobb a valószínűsége az aritmiának, de ritmuszavarok az egészsége szívben is előfordulhatnak. Az egészséges embereknél koffein, dohányzás, gyógyszerek, alkohol vagy stressz válthat ki szívritmuszavart.

"Aritmia lehet, ha valakinek gyorsabban vagy lassabban ver a szíve, illetve hagy a ritmus kihagy" - mondta dr. Leahy. "A palpitáció, a légzési zavarok vagy a szédülés mind a nem megfelelő vérellátásból eredő szimptómák."

Amikor egy 69 éves asszony előtt egy nap elsötétült a világ, az orvosok később meg tudták állapítani, hogy milyen típusú aritmia okozta a tüneteit.

"A szívverése a normális 70-ről 30-ra esett percenként - mondta a kardiológus -, ami elég nagy különbség ahhoz, hogy ájulást okozzon."

Az American Heart Association kérdőívekkel próbál meg segíteni annak megállapításában, hogy kit milyen kardiológiai rizikótényező ér. Néhány ezek közül: az életkor (45 férfiak és 50 nők esetében), az örökletes tényezők, a magas vérnyomás, a dohányzás, a koleszterinszint, az elhízás, a diabétesz, az A típusú személyiség, a stressz és a mozgásszegény életmód.

"A betegek sok elektródával rögzítik a testükhöz a pillekönnyű készüléket - mondta dr. Leahy -, amely nem csak a ritmuszavarok esetén alkalmazható, de sikerrel használjuk a pacemakeres betegek, illetve a gyógyszerrel kezeltek szívritmusának kontrollálásában is."

Megjelent: HealthSurfing.com

| Szívmegállás, Szívleállás, Szívbetegségek, Szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés, készülék, ritmuszavarok, szívműszer, műszer
2002-07-31 17:18:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop