Az energiaital fogyasztás veszélyes lehet

Az energiaitalok önmagukban nem veszélyesek, a koffein túladagolás azonban a fiataloknál, fiatal felnőtteknél és a szívbetegeknél életveszélyes ritmuszavart okozhat. A veszélyekre egy nemzetközi kardiológuscsoport hívta fel a figyelmet a Canadian Journal of Cardiology című kanadai szaklapban.

koffein, energiaital, pitvarfibrilláció, szívritmuszavar | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

Az Élelmiszerbiztonsági Európai Hatóság (EFSA) nemrég hozta nyilvánosságra a koffeinről szóló előzetes biztonsági szakvéleményt, amely szerint "az adagonkénti 200 milligramm és a napi legfeljebb 400 milligramm koffein az európai felnőttek számára kockázatmentes".

Az energiaitalok hirtelen szívhalált okozhatnak fiataloknál, látszólag egészséges embereknél. szívbetegek számára a szívritmuszavar veszélye jelentős. Egy esetben például sportolás és egy energiaital elfogyasztása után pitvarfibrilláció lépett fel egy 13 éves fiúnál, mely nem szívbeteg gyerekeknél normális esetben rendkívül ritka - írják a szakértők.

A kutatók becslése szerint a 12 és 19 év közöttieknek csaknem egyharmada rendszeresen fogyaszt koffeintartalmú italt. A italok nagy mennyiségben tartalmaznak koffeint, ami fel is van rajtuk tüntetve, de gyakran álcázott koffeint, például guaranát van bennük, amely a kávébab élénkítő anyagának többszörösét tartalmazhatja.

Az Egyesült Államokban 2007-ben 5500 koffein-túladagolásos esetet regisztráltak, 46 százalékuk 19 év alatti fiatal volt.

A szakértők szerint nagyon fontos az energiaitalok elővigyázatos fogyasztása. Naponta 250 milliliter biztonságos és elviselhető az egészséges szervezetnek, sportteljesítmény fokozására azonban nem lenne szabad ilyen italt fogyasztani. Alapbetegséggel élőknek ajánlott megkérdezni a kezelőorvost a kockázatokról. Alkohollal és egyéb drogokkal együtt fogyasztva pedig kockázatos és akár halálos kimenetelű is lehet.

| pitvarfibrilláció, szívritmuszavar, koffein, energiaital
2019-11-24 12:30:30
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop