Gyász és szívhalál

Dán kutatók szerint a partner halála utáni első évben különösen nagy a kockázata annak, hogy a túlélő társ szívritmuszavarban szintén meghal. A tanulmány az Open Hearth című brit online folyóiratban jelent meg.

szívritmuszavar, pitvarfibrilláció, stroke, szívritmuszavar | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A szerzők a dán országos egészségügyi regisztert felhasználva csaknem egymillió dán lakos 1995 és 2014 között gyűjtött adatait elemezték. A vizsgáltak között 88 612 embernél diagnosztizáltak pitvarfibrillációt, amely a szívritmuszavar leggyakoribb formája, szívinfarktushoz és szívelégtelenséghez vezethet.

A kutatók kiválasztottak egy 88 612 egészséges emberből álló kontrollcsoportot. Az első csoportból 17 478-an élték meg partnerük halálát, a kontrollcsoportból 168 940-en.

Az adatok alapján a kutatók megállapították, hogy a fibrilláció kialakulásának kockázata 41 százalékkal nagyobb azoknál, akik elveszítették társukat. A partner halála utáni 8-14 napban a legmagasabb a rizikó, mely fokozatosan csökken, majd egy évvel a haláleset után újra majdnem akkora, mint azoké az embereké, akiknek nem gyászoltak.

A legnagyobb veszély a fiatalokat fenyegeti: a hatvan év alattiaknál kétszer nagyobb a fibrilláció veszélye. Ha a partner egy hónappal halála előtt még egészséges volt, tehát váratlanul halt meg, a fibrilláció kockázata 57 százalékra nő.

Az összefüggést már korábbi tanulmányok is megállapították, a dán vizsgálat azonban először mutatott rá a fibrilláció viszonylagos gyakoriságára.

A szakértők ugyanakkor kiemelték: csak "megfigyelő" vizsgálatot végeztek, eredményeikből nem vonhatók le ok-okozati következtetések. Nem vizsgálták az érintettek életmódját, táplálkozási és sportolási szokásait vagy a szívbetegségek esetleges örökletes hajlamát.

Elképzelhető, hogy a gyász miatti stressz vezet szívritmuszavarokhoz, hiszen a társ elvesztése a legmegterhelőbb tapasztalatok egyike. A súlyos gyász lelki betegségeket, többek között depressziót, alvászavart és étvágytalanságot, alkoholizmust is kiválthat.

| szívritmuszavar, pitvarfibrilláció, stroke
2016-04-09 18:14:26


Szívritmuszavar

Szinte a legtöbb emberrel előfordult már, hogy időnként szabálytalanul ver a szíve, azt érzi, hogy a szíve hirtelen összevissza ver, vagy egy-egy ütést kihagy. Az ilyen...


Meghalt egy tizenéves, mert túl gyorsan ivott meg sok koffeines italt

Meghalt egy dél-karolinai középiskolás, mert túl rövid idő alatt ivott meg sok koffeines italt - állapította meg az orvosszakértői vizsgálat hétfőn.


Minél többet iszunk, annál több a szívritmuszavar

A véralkoholszint emelkedésével együtt nő a szívritmuszavar kockázata is - állapították meg müncheni kutatók a világ legnagyobb sörfesztiváljának, a müncheni Oktob...


Fagyasztásos eljárással műtik a szívritmuszavart Zalaegerszegen

Katéteren keresztül, fagyasztásos eljárással műtenek szívritmuszavarban szenvedő betegeket a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, ahol a Dunántúlon elsőként alkalmazz...


Gyász és szívhalál

Dán kutatók szerint a partner halála utáni első évben különösen nagy a kockázata annak, hogy a túlélő társ szívritmuszavarban szintén meghal. A tanulmány az Open H...