Szívritmuszavar

Szinte a legtöbb emberrel előfordult már, hogy időnként szabálytalanul ver a szíve, azt érzi, hogy a szíve hirtelen összevissza ver, vagy egy-egy ütést kihagy. Az ilyen ritmuszavar egészséges embereknél általában ártalmatlan.

| InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

Egyes formái azonban súlyos tüneteket okozhatnak, vagy az életet is veszélyeztetik, embólia, és ezáltal stroke (szélütés) kialakulásához is vezethetnek.

Amikor a szív ver, elektromos jelek késztetik összehúzódásra. A szívritmuszavar (arrhytmia) az elektromos impulzusok bármilyen jellegű megszakadását, a szívverés ütemének megváltozását jelenti.

Ilyenkor a szív összehúzódásait koordináló elektromos jelek nem működnek megfelelően, elveszítik szabályos ütemüket, a szív nem pumpálja elég hatékonyan a vért. Erre utalhat a mellkasi remegés érzésé, mellkasi fájdalom, túl gyorsan, vagy túl lassan verő szív, szédülés, légszomj. Előfordulhat azonban, hogy semmilyen panaszt nem okoznak, a betegek egyáltalán nem észlelik a tüneteket, csak rutinvizsgálat során derül rá fény.

A szívritmuszavarnak számos típusa van, melyek közül a leggyakoribb kezelést igénylő ritmuszavar a pitvarfibrilláció. Pitvarfibrilláció során a normális ritmusos elektromos ingert gyors spontán elekromos jelek váltják fel, a pitvarok remegnek, ezért nem képesek hatékonyan pumpálni a vért. A pitvar elkezd rendszertelenül összehúzódni, a vér egy része visszamarad a pitvarokban, ahol összegyűlve megalvad, és vérrög képződik.

A keletkezett vérrög a szív üregéből a vérkeringésbe jutva az agyban stroke-ot, más szervhez érve érelzáródásokat okozhat. A pitvarfibrilláció a stroke egyik legfontosabb kockázati tényezője. A pitvarfibrilláló betegek terápiájában különösen nagy jelentősége van a stroke megelőzésének, hiszen ez a ritmuszavar ötszörösére emeli az elzáródásos stroke előfordulását.

Véralvadásgátló készítmények alkalmazásával megakadályozható a stroke-ot okozó vérrögök képződése, és ez által az agyi érelzáródások kialakulása. Ma már léteznek olyan modern véralvadásgátló készítmények, amelyek több szélütést képesek megelőzni, mint a hagyományos gyógyszerek, alkalmazásuk kevesebb szövődménnyel jár, és hatékonyabb, kényelmesebb kezelést tesz lehetővé.

| szívritmuszavar, pitvarfibrilláció, stroke
2019-05-01 14:32:38


Szívritmuszavar

Szinte a legtöbb emberrel előfordult már, hogy időnként szabálytalanul ver a szíve, azt érzi, hogy a szíve hirtelen összevissza ver, vagy egy-egy ütést kihagy. Az ilyen...


Meghalt egy tizenéves, mert túl gyorsan ivott meg sok koffeines italt

Meghalt egy dél-karolinai középiskolás, mert túl rövid idő alatt ivott meg sok koffeines italt - állapította meg az orvosszakértői vizsgálat hétfőn.


Minél többet iszunk, annál több a szívritmuszavar

A véralkoholszint emelkedésével együtt nő a szívritmuszavar kockázata is - állapították meg müncheni kutatók a világ legnagyobb sörfesztiváljának, a müncheni Oktob...


Fagyasztásos eljárással műtik a szívritmuszavart Zalaegerszegen

Katéteren keresztül, fagyasztásos eljárással műtenek szívritmuszavarban szenvedő betegeket a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, ahol a Dunántúlon elsőként alkalmazz...


Gyász és szívhalál

Dán kutatók szerint a partner halála utáni első évben különösen nagy a kockázata annak, hogy a túlélő társ szívritmuszavarban szintén meghal. A tanulmány az Open H...