Fertőzés okozná az érelmeszesedést?

Nem a vérben lévő zsírok, hanem az erek külső falának vérellátási zavara állhat a szívinfarktust is okozó érelmeszesedés hátterében egy német szívsebész szerint.


Kuruzslás

Érelmeszesedéses embereket kezelt engedély nélkül, engedélyezetlen szerrel egy négytagú - egy biológusból, két orvosból és egy ápolóból álló - csoport Miskolcon és Budapesten. A vádlottakat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte pénteken a Fővárosi Törvényszék.


Most akkor használ-e a kávé vagy nem?

Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői közé tartozó érelmeszesedést - állapították meg dél-koreai kutatók.


Aki több halat eszik, növeli a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét

Aki több halat eszik, növeli a jó koleszterin, vagyis az érfalakat védő HDL szintjét, ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát - állapította meg egy finn kutatás.


„Jó” koleszterin: nem is annyira jó?

Éveken át sulykolták belénk, hogy az LDL a „rossz” koleszterin, amely fokozza, míg a HDL a „jó”, amely csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.


Kirakatbetegségben szenved a világon több mint 200 millió ember

Ugyan az érelmeszesedés a szívinfarktus és az agyvérzés leggyakoribb oka, a megbetegedés egy másik formájáról, az úgynevezett kirakatbetegségről kevesebb szó esik, bár az ilyen esetek száma egy új tanulmány szerint drámaian növekszik.


Már négyezer évvel ezelőtt is ismerték az érelmeszesedés problémáját

Már a négyezer évvel ezelőtt élt emberek is érelmeszesedéssel küzdöttek - derült ki az eddigi legátfogóbb múmiatanulmányból, amely a betegség nyomai után kutatva vizsgálta a holttesteket.


HDL-koleszterin – mégsem annyira „jó”?

A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely kizárólag az állati szervezetben fordul elő. A májban termelődik, sokféle hormon alapanyaga. A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Kétféle koleszterint különíthető el laborvizsgálatok alapján: a HDL-koleszterin, az úgynevezett "jó" koleszterin, az LDL-koleszterin a "rossz" koleszterin.


Koleszterinszűrés tízéves korban

Ha a javaslatot a hatóságok elfogadják, brit gyerekek tízezreit fogják szűrni egy olyan genetikai rendellenesség felderítésére, amely a húszas életévekben akár halálos szívbetegséghez is vezethet.


Mérsékelt szójafehérje fogyasztással jelentősen csökkenthető a vér koleszterinszintje

A szójafehérjéről korábban már kimutatták, hogy csökkenti a vér koleszterin szintjét, de ellentmondásosak voltak az eredmények a maximális hatá eléréséhez szükséges mennyiséget és a hatás mértékét illetően.


1 | | |

Web Design & Development Prowebshop