Főoldal » Betegségek » Szív és érbetegségek » Érelmeszesedés »

Fertőzés okozná az érelmeszesedést?

Nem a vérben lévő zsírok, hanem az erek külső falának vérellátási zavara állhat a szívinfarktust is okozó érelmeszesedés hátterében egy német szívsebész szerint.


Most akkor használ-e a kávé vagy nem?

Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői közé tartozó érelmeszesedést - állapították meg dél-koreai kutatók.


Aki több halat eszik, növeli a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét

Aki több halat eszik, növeli a jó koleszterin, vagyis az érfalakat védő HDL szintjét, ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát - állapította meg egy finn kutatás.


„Jó” koleszterin: nem is annyira jó?

Éveken át sulykolták belénk, hogy az LDL a „rossz” koleszterin, amely fokozza, míg a HDL a „jó”, amely csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.


HDL-koleszterin – mégsem annyira „jó”?

A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely kizárólag az állati szervezetben fordul elő. A májban termelődik, sokféle hormon alapanyaga. A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Kétféle koleszterint különíthető el laborvizsgálatok alapján: a HDL-koleszterin, az úgynevezett "jó" koleszterin, az LDL-koleszterin a "rossz" koleszterin.


Koleszterinszűrés tízéves korban

Ha a javaslatot a hatóságok elfogadják, brit gyerekek tízezreit fogják szűrni egy olyan genetikai rendellenesség felderítésére, amely a húszas életévekben akár halálos szívbetegséghez is vezethet.


Mérsékelt szójafehérje fogyasztással jelentősen csökkenthető a vér koleszterinszintje

A szójafehérjéről korábban már kimutatták, hogy csökkenti a vér koleszterin szintjét, de ellentmondásosak voltak az eredmények a maximális hatá eléréséhez szükséges mennyiséget és a hatás mértékét illetően.


A hagyma csökkenti a szívbetegség és a stroke kockázatát

A flavonoidokban gazdag étrend csökkenti a szívbetegség korai tüneteit, írják brit kutatók. A brit élelmiszeripari kutatóintézet munkatársai a flavonoidok közül a quercetint vizsgálták. A quercetin megtalálható a teában, a hagymában, az almában és a vörösborban is.


Ereink védelmében!

A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, gyakran a súlyos szívinfarktus vagy agyvérzés előrejelzője is lehet. Ezért a Magyar Hypertonia Társaság az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával útjára indította az EReink Védelmében (ÉRV) programot, a tünetmentes perifériás érbetegek felderítésére és a körükben tapasztalható megdöbbentő szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentésére.


A főtt paradicsom csökkenti a koleszterinszintet

A liverpooli John Moores University kutatói szerint a likopin csökkentheti a szívkoszorúérbetegség egyik fő kockázati tényezőjét, a magas koleszterinszintet. Ahhoz azonban, hogy a szervezet hozzá tudjon jutni a likopinhez, a paradicsomot meg kell főzni, a legjobb valamilyen olajban.


Kuruzslás

Érelmeszesedéses embereket kezelt engedély nélkül, engedélyezetlen szerrel egy négytagú - egy biológusból, két orvosból és egy ápolóbó...


Kirakatbetegségben szenved a világon több mint 200 millió ember

Ugyan az érelmeszesedés a szívinfarktus és az agyvérzés leggyakoribb oka, a megbetegedés egy másik formájáról, az úgynevezett kirakatbeteg...


Már négyezer évvel ezelőtt is ismerték az érelmeszesedés problémáját

Már a négyezer évvel ezelőtt élt emberek is érelmeszesedéssel küzdöttek - derült ki az eddigi legátfogóbb múmiatanulmányból, amely a be...


A "rossz" koleszterin szintjének csökkentése mindenki számára kedvező

Budapest, 2007. november 9. (MTI) - A "rossz"koleszterin szintjének hatásos csökkentése megfelelő gyógyszerrel már olyan emberek ereinek is ked...


Az érelmeszesedés genetikai tényezője

Göttingen, 2004. szeptember 20., hétfő (MTI/dpa) - Az érelmeszesedés genetikai tényezőjét tárta fel egy nemzetközi kutatócsoport a götting...


hirdetés