ÚJ

Fertőzés okozná az érelmeszesedést?

Nem a vérben lévő zsírok, hanem az erek külső falának vérellátási zavara állhat a szívinfarktust is okozó érelmeszesedés hátterében egy német szívsebész szerint.


Most akkor használ-e a kávé vagy nem?

Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői közé tartozó érelmeszesedést - állapították meg dél-koreai kutatók.


Kirakatbetegségben szenved a világon több mint 200 millió ember

Ugyan az érelmeszesedés a szívinfarktus és az agyvérzés leggyakoribb oka, a megbetegedés egy másik formájáról, az úgynevezett kirakatbetegségről kevesebb szó esik, bár az ilyen esetek száma egy új tanulmány szerint drámaian növekszik.


Már négyezer évvel ezelőtt is ismerték az érelmeszesedés problémáját

Már a négyezer évvel ezelőtt élt emberek is érelmeszesedéssel küzdöttek - derült ki az eddigi legátfogóbb múmiatanulmányból, amely a betegség nyomai után kutatva vizsgálta a holttesteket.


Elég rugalmasak az erei?

Érrendszerünk állapotától is nagyban függ életminőségünk. Annak érdekében, hogy minél egészségesebben és tovább élhessünk, érdemes rendszeresen részt vennünk arteriográfiás szűrésen! Ennek lényegéről dr. Mogyorósi Márta belgyógyásszal beszélgettünk.


Az érelmeszesedés genetikai tényezője

Göttingen, 2004. szeptember 20., hétfő (MTI/dpa) - Az érelmeszesedés genetikai tényezőjét tárta fel egy nemzetközi kutatócsoport a göttingeni egyetemen: egy 1000 fős vizsgálat alapján rájöttek, hogy e genetikai elváltozás folytán a lakosság mintegy 15 százalékánál az érelmeszesedés kockázata az átlagosnál nagyobb. A megfelelő gyógyszert már tesztelik, de feltétlenül mellőzni kell az egyéb kockázati tényezőket - hangsúlyozták.


Érkárosító fehérje

Szívinfarktus, gutaütés, trombózis - a legveszélyesebb civilizációs betegségek. Nemsokára ritkábban bukkanhatnak majd fel, mert a panaszokat kiváltó dohányzás, alkoholizmus és helytelen táplálkozás mellett a tudomány még egy vétkest felfedezett...


Az érelmeszesedés (arterioszklerózis)

Az arterioszklerózis általános érbetegség, melynek vezető tünetei attól függenek, hogy mely érterületek érintettek a legsúlyosabban. Az agyat, a szívet, a veséket, a végtagokat és egyéb életfontosságú szerveket károsító hatása révén az érelmeszesedés a vezető megbetegedési és halálok a fejlett országokban és hazánkban is.


Érelmeszesedés megelőzése és kezelése

Az ateroszklerózis megelőzése céljából ki kell küszöbölni a megváltoztatható kockázati tényezőket - a magas koleszterinszintet, az emelkedett vérnyomást, a dohányzást, a túlsúlyt és a mozgásszegény életmódot. Így a beteg egyéni kockázati tényezőitől függően a megelőzés magában foglalja a vér koleszterinszintjének csökkentését,s a vérnyomás csökkentését,n a dohányzás megszüntetését, a fogyást és a testedző program elkezdését. Szerencsére az egyik cél elérése irányába tett lépések segítik a többi cél megvalósítását is. Például az edzési program elkezdése segíti a testsúly csökkentését, ami csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A dohányzás elhagyása segíti a vérnyomás és a koleszterinszint csökkenését.


Érelmeszesedés tünetei

Az ateroszklerózis általában addig nem okoz tüneteket, amíg súlyosan nem szűkíti az artériát, vagy nem okoz hirtelen érelzáródást. A tünetek attól függenek, hogy az ateroszklerózis hol fejlődik ki; így betegséget okozhat a szívben, agyban, végtagokban, és végül bárhol a szervezetben


1 |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop