A hagyma csökkenti a szívbetegség és a stroke kockázatát

A flavonoidokban gazdag étrend csökkenti a szívbetegség korai tüneteit, írják brit kutatók. A brit élelmiszeripari kutatóintézet munkatársai a flavonoidok közül a quercetint vizsgálták. A quercetin megtalálható a teában, a hagymában, az almában és a vörösborban is.

flavonoid, érelmeszesedés, hagyma, quercetin | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A quercetinről kimutatták, hogy fogyasztásával megelőzhetők az érfalak gyulladása, de hamar lebomlik a szervezetben, és a vérben nem található meg. A gyulladás károsítja az érfalakat, mely szívbetegséghez és stroke-hoz vezethet. A vizsgálat rávilágít arra, miért csökkenti a kockázatot a gyümölcsök és zöldségfélék fogyasztása.

A kutatók azokat a vegyületeket vizsgálták, amelyek a quercetin bomlása után keletkeznek. Ezek a vérben is megtalálhatók, és ténylegesen érintkeznek az emberi szövetekkel.

A vegyületeket az emésztés során keletkezetthez hasonló koncentrációban az erek belső faláról vett sejtekhez adták. Kiderült, hogy a legerőteljesebb hatást a 100-200 gramm hagyma elfogyasztásának megfelelő mennyiségű hatóanyag váltotta ki.

Nagy-Britanniában az átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztás napi két adag, fontos lenne, hogy az egészség érdekében ezt napi öt adagra emeljék.

| flavonoid, érelmeszesedés, hagyma, quercetin
2007-11-05 11:14:36

Web Design & Development Prowebshop