Vörös szőlőlével az érelmeszesedés ellen

Egy tanulmány állítása szerint a vörös szőlőlé fogyasztása a szívkoszorúér-megbetegedésben szenvedőknél meggátolja az érlemeszesedést.

szőlő, táplákozás, LDL, szívbetegségek, szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés, szívkoszorúér, szÅ‘lÅ‘ | The New York Times Health News Service   Medincorp | Droste, T.

A madisoni University of Wisconsin Medical School kutatói 15, szívkoszorúér-betegségben szenvedő nőt és férfit figyeltek meg, akik két héten keresztül minden nap vörös szőlőlevet ittak.

"A lé megivása után jelentős javulás állt be endothelialis funkciójukban, csökkent az LDL oxidációra való hajlama is" - mondta John D. Folts Ph.D., a University of Wisconsin Medical School kardiológus-professzora, a Coronary Thrombosis Research and Prevention Laboratory igazgatója. Folts professzor végezte a Circulation c. folyóiratban közzétett tanulmány kutatásait.

A professzor szerint három ismert faktor járul hozzá a koszorúér-elmeszesedéshez. Az első a fokozott vérlemezke-aktivitás, amely ragacsossá teszi a vért és szívinfarktushoz vagy stroke-hoz vezethet. Az aszpirin köztudottan higítja a vért, ezért használják a vérlemezke-aktivitás szabályozására. A második faktor az LDL-koleszterin magas szintje, ez az érfalakat károsítja. A szabad gyökök, a szervezet anyagcseréjének melléktermékei oxidálják az LDL-koleszterint és elősegítik az erekben a plakkok képződését.

A harmadik összetevő a sérült endotheliális sejtek. Az endotheliális sejtek bélelik az artériák belső falait. Ezen sejtek működésének a serkentése megelőzheti, hogy a plakkok lerakódjanak az érfalakon és ott károsodást okozzanak. Az endotheliális sejtek értágító anyagot is termelnek, hogy az erek több vért tudjanak pumpálni a szervezetben, mondta a professzor.

A tanulmányban 15 szívkoszorúér-betegségben szenvedő résztvevő 14 napon keresztül 3 illetve 4 dl vörös szőlőlevet ivott. A kutatók megmérték a véráram közvetítette értágulást (FMD - flow-mediated vasodilation), ez az erek azon képessége, hogy válaszolni tudnak a megnövekedett véráramlásra azáltal, hogy kitágulnak s így több oxigént képesek szállítani a szervezetben.

A tanulmány kezdetén az FMD mennyisége 2,2 mm (+- 2,9 százalék) volt. A 14 napos lékúra után az FMD eredmény 6,4 mm volt (+-4,7 százalék). Ez azt jelenti, hogy az erek tágulóképessége majdnem megháromszorozódott, mondta Folts professzor.

A kutatók tanulmányozták a vizsgált betegek oxidációs késlekedési idejét is, amely azt méri, mennyi időbe telik, míg a koleszterin oxidálódik bizonyos vegyületek hatására. Ha ez az idő hosszabb, az azt jelenti, hogy lassabb az LDL oxidációja, így kevésbé valószínű, hogy érelmeszesedés alakul ki.

A tanulmányból kiderült, hogy a késleltetési idő az egész csoportnál majdnem 35 százalékkal nőtt. A tanulmány kezdetén az áltagos késleltetési idő 87 perc volt, míg a végén ez az érték 117 percre nőtt. 11 résztvevőnél, akik napi 400 IU E-vitamint is fogyasztottak és 86 perccel kezdték a tanulmány elején, a végén 121 percet mértek.

"A szőlőben a flavonoidok játsszák a kulcsszerepet" - jelentette ki Folts professzor. A gyümölcsök, a zöldségek, a dió és bizonyos magvak tartalmaznak flavonoidokat. Előző kutatások már kimutatták, hogy a vörösborban található flavonoidok gátolják a vérlemezkék tapadását, valamint antioxidánsként működnek, ami meggátolja az LDL oxidációját és serkenti az endothelialis funkciót. Ezt a kutatást "francia paradoxonnak" is nevezik, mert a flavonoidok hatásának tudható be, hogy Franciaországban, ahol magas a vörösbor-fogyasztás mértéke, olyan alacsony a szívbetegségek kockázata. Míg a franciák majdnem négyszer annyi telített zsírokat fogyasztanak, mint az amerikaiak, Franciaországban egyharmada a szívbetegségek kockázata az Egyesült Államokban mérthez képest.

"Összehasonlításul: a fehérborban csak mindössze az egyhetede található a vörösborban fellelhető flavonoidoknak. Az is igaz azonban, hogy bár a vörösbor serkenti az endotheliális funkciót és védi az LDL-t az oxidációtól, sok ember nem fogyaszthat alkoholt" - tette hozzá Folts professzor.

A wisconsini kutatásnak egyetlen hiányossága, hogy a biológiai, nem pedig a klinikai célt tanulmányozta, jelentette ki dr. Jane Freedman a washingtoni Georgetown University farmakológus-professzora. "Az igazi teszt az lenne, ha megtudnánk, vajon a tanulmány eredményei relevánsak-e a klinikai célok szempontjából, azaz a vörös szőlőlé megakadályozza-e a szívbetegek infarktusát vagy halálát. Ezt egy 2000-es nagyságrendű, szívbetegeken végzett tanulmánnyal kellene tovább kutatni" - tette hozzá Freedman professzorasszony.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| szőlő, táplákozás, LDL, Szívbetegségek, Szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés, szívkoszorúér
2002-08-01 00:37:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop