Hirdetés

A főtt paradicsom csökkenti a koleszterinszintet

A liverpooli John Moores University kutatói szerint a likopin csökkentheti a szívkoszorúérbetegség egyik fő kockázati tényezőjét, a magas koleszterinszintet. Ahhoz azonban, hogy a szervezet hozzá tudjon jutni a likopinhez, a paradicsomot meg kell főzni, a legjobb valamilyen olajban.

paradicsom, likopin, koleszterin |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Glanz, J.

A koleszterint a vérben a lipoproteinek szállítják, amelyek közül az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL – low-density lipoprotein) és a magas sűrűségű lipoprotein (HDL – high-density lipoprotein) a két legfontosabb. Ha túl sok az LDL koleszterin a vérben, a szív és az agy artériáinak falán más anyagokkal együtt kemény lerakódásokat képezhet, amelyek elzárják ezeket az artériákat – ez az érelmeszesedés.

A likopin és más karotenoidok a véráramban beépülnek a lipoproteinekbe. A legtöbb az LDL-hez kapcsolódik, és antioxidánsként késlelteti az érelmeszesedés bekövetkeztét. A kutatócsoport szerint a likopin rendkívül fontos az érelmeszesedés megelőzésében, mert meggátolja, a lipoproteinek oxidálódását. Az LDL oxidációja az artériákban zsírlerakódásokat okozhat.

A kutatók megvizsgálták, hogy melyek az elkészítés legjobb formái. Azt ajánlják, hogy a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztás egy része legyen főtt paradicsom. A kutatást 420 ezer eurós ösztöndíjjal támogatja az Európai Unió, és hat európai országban 15 intézmény szakértői vesznek részt benne. Vizsgálják azt is, hogyan hat a dohányzás a szervezet likopint hasznosító képességére.
paradicsom, likopin, koleszterin

2006-06-13 12:09:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop