A szív-, érrendszeri szövődményekről

Az általános érelmeszesedés (atherosclerosis) az átlagnépességben, főleg idősebb életkorban nem ritka. Létrejöttében nagyon sok hajlamosító tényezőnek tulajdonítanak szerepet, ezek közül az egyik a cukorbetegség. A magas vérnyomás, a kórosan magas zsír- és koleszterinértékek, az elhízás szintén fokozzák az érelmeszesedés veszélyét. Ezek olyan gyakran társulnak az idősebb kori (II. típusú) diabétesszel, hogy ezt külön névvel metabolikus-X szindrómaként is emlegetik.

A korábbiakban tárgyalt szövődmények (szem, vese, ideg) kezdetben elsősorban a kiserek károsodásának a következményei (microangiopathia). Az ütőerek (artériák) elmeszesedését, mivel a szerveket ellátó nagyerekben okoznak szűkületet vagy elzáródást, ezzel szemben macroangiopathiának hívjuk.

Az érelmeszesedés kezdeti lépése az artériák belső burkának (endothel) kóros működése, sérülése. Ezt diabéteszben a tartósan magasabb vércukor és az esetlegesen társuló magas vérnyomás idézi elő. A sérült érfelszínen falósejtek tapadnak meg, ezután az érfalba hatolnak, majd a vérből zsírrészecskéket kebeleznek be és habsejtekké alakulnak. A habsejtek tömegei egyenetlenné teszik az ér belfelületét, egyrészt zsíros csíkocskák keletkeznek, másrészt a környezetükben lévő érfali simaizomsejtek kóros átalakulását, burjánzását idézik elő. A felszaporodott sejttömeg miatt az erek belső átmérője szűkül, valamint elveszítik rugalmasságukat, elmerevednek. Újabb zsír- és koleszterinfelvétel, és a vérlemezkék megtapadása a sérült érfelszínen tovább súlyosbítja a folyamatot.

A szívkoszorúerek, az agyi és az alsó végtagi ütőerek azok, amelyek a leggyakrabban érintettek. Szűkület esetén az illető szerv vérellátása és emiatt teljesítőképessége romlik. Teljes elzáródáskor a vérrel ellátandó területen elhalás (infarctus) következhet be. Az érelmeszesedés miatt sérülékenyebb érfal megrepedése helyi véralvadási folyamatokat indíthat meg, éren belüli véralvadék (thrombus) képződhet, ami azonnali elzáródást okozhat. A cukorbetegekben kialakuló érelmeszesedés sajnos már fiatalabb életkorban jelentkezhet, mint normál cukor-anyagcseréjű egyéneknél. Sokkal egyenletesebben és kiterjedtebben érinti az artériákat, gyakran okoz többszörös szűkületet, sokszor lehetetlenné teszi a helyreállító érműtét végrehajtását.

A fokozatosan kialakuló agyi keringészavar a szellemi teljesítmény csökkenéséhez vezethet. A hirtelen agyi érelzáródás agylágyulást és az ellentétes testfél bénulását okozhatja. A hasi erek szűkülete, a belek vérellátási zavara miatt hasi fájdalmat, emésztési zavart idézhet elő. Nagyon gyakori az alsóvégtagi érszűkület is. Ez a legenyhébb esetben csak hosszabb gyaloglás után okoz lábikragörcsöt, súlyosbodásával már nyugalmi fájdalmak is jelentkezhetnek. A legsúlyosabb állapotban kialakuló, általában gyulladásos folyamattal együtt járó lábujj- vagy lábelhalás továbbterjedése csak csonkolásos műtéttel akadályozható meg.

A szív megbetegedése nemcsak a szívet ellátó koszorúerek érelmeszesedése miatt keletkezik. Szerepet játszik ebben a magas vércukor közvetlen szívizom-károsító hatása is.A leggyakoribb szívbetegségformák a cukorbetegségben a következők:

Az általában bal karba sugárzó, mellkasi fájdalommal járó átmeneti koszorúér keringési zavar az angina pectoris. A fájdalomérző idegek károsodása miatt gyakran az angina "néma" marad, vagyis nem jár fájdalommal. Pár percig tartó átmeneti gyengeség, verítékezés, fulladásérzés lehet esetleg csak a panasz. Ilyenkor az EKG vagy esetleg a 24 órás EKG-monitorozás segít bennünket a kórisme felállításában. A koszorúerek hirtelen, teljes elzáródásakor az ellátott szívizomterület elhal, ez a myocardialis infarctus. A panaszok hasonlóak, mint az anginánál, csak erősebb a mellkasi fájdalom és nem szűnik. Ez is gyakran lehet "néma", vagyis fájdalom nélküli. Cukorbetegek hirtelen állapotromlásakor (nagyfokú gyengeség, fulladás, vérnyomásesés, eszméletvesztés), melyet a vércukorérték nem magyaráz, mindig gondolni kell tehát myocardialis infarktus lehetőségére. A diabéteszben kialakult szívelégtelenség oka a koszorúér-elmeszesedés, a magas vércukor okozta szívizom-károsodás, valamint a szívidegek károsodása lehet, akár együttesen, akár külön-külön. A meggyengült szív ekkor már nem képes továbbítani a szervek vérellátásához szükséges vért.Mit tehetünk ezen ijesztő szövődmények megelőzéséért?

A küzdelmet a "halálos négyes" ellen már akkor meg kell kezdeni, amikor még nyoma sincs a szövődményeknek.

A célok: 1. normális vércukor, 2. normális vérnyomás, 3. ideális zsír- és koleszterinérték, 4. ideális testsúly.

Az eredmény a hosszú, szövődménymentes élet lehet. Kialakult szövődményeknél is - a speciális kezelés mellett - életbevágóan fontos az előbbi célok elérése a további romlás megállítása miatt.

| szövődmény, érelmeszesedés, cukorbetegség, vércukor, diabetes, keringés
2002-07-18 13:52:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop