Hirdetés

Az érelmeszesedés genetikai tényezője

Göttingen, 2004. szeptember 20., hétfő (MTI/dpa) - Az érelmeszesedés genetikai tényezőjét tárta fel egy nemzetközi kutatócsoport a göttingeni egyetemen: egy 1000 fős vizsgálat alapján rájöttek, hogy e genetikai elváltozás folytán a lakosság mintegy 15 százalékánál az érelmeszesedés kockázata az átlagosnál nagyobb. A megfelelő gyógyszert már tesztelik, de feltétlenül mellőzni kell az egyéb kockázati tényezőket - hangsúlyozták.

|

MTI Hírek 2004 ;1

A göttingeni specialisták vezette csoport arra jött rá, hogy a szív koszorúereinek elváltozásaiban szenvedő betegeknél az átlagosnál nagyobb számban fordul elő egy bizonyos gén, amely a jelek szerint megnöveli e betegség, illetve az e betegséget okozó érelmeszesedés kockázatát.

Az egészséges embereknél a véráram segítségével folyamatosan keletkező nitrogén-monoxid hat az ellen, hogy a meszesedés károsítsa a véredények falait.

A most felfedezett génelváltozás azonban zavarja a nitrogén-monoxid keletkezését. Ha ehhez még egy vagy több "klasszikus" kockázati tényező járul, akkor az érintetteknél az átlagosnál nagyobb az érelmeszesedés kockázata. (Klasszikus kockázati tényezőnek számít az érelmeszesedés - arterioszklerózis - esetében a magas vérnyomás, a dohányzás és a cukorbetegség.) A közlés szerint az úgynevezett Decoy-oligonukleoridokkal a génelváltozás "kijavítható", s ezt az anyagot most vizsgálják klinikai körülmények között abból a szempontból, hogy használható-e gyógyszerként.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az esetleges orvosság piaci esélyeiről még korai lenne találgatásokba bocsátkozni. Nyomatékosan felhívták azonban a figyelmet arra, hogy a genetikai eredetű kockázatot hordozó betegeknek feltétlenül mellőzniük kell az érelmeszesedést elősegítő egyéb kockázati tényezőket, így a részben az elhízás okozta magas vérnyomást és a dohányzást.

(Panoráma)

2004-09-21 12:23:14

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop