Hirdetés

Mérsékelt szójafehérje fogyasztással jelentősen csökkenthető a vér koleszterinszintje

A szójafehérjéről korábban már kimutatták, hogy csökkenti a vér koleszterin szintjét, de ellentmondásosak voltak az eredmények a maximális hatá eléréséhez szükséges mennyiséget és a hatás mértékét illetően.

szója, koleszterinszint |

InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.

Egy nagy statisztikai összehasonlító vizsgálatban most napi körülbelül 25 gramm szójafehérje elfogyasztásának vérzsírszintekre gyakorolt hatását elemezték. Az eredmények arra utalnak, hogy a szója jelentős mértékben csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Brit kutatók 1995 óta elvégzett, 30 jól megtervezett vizsgálatot hasonlítottak össze, melyekben mind az étrendi szójabevitel hatásaival foglalkoztak.

Összesen 2913 egészséges vagy enyhén magasabb koleszterinszintű, 30 kg/m2-nél kisebb testtömeg indexű felnőttet vontak be a vizsgálatokba, melyekben minimum 4 hétig fogyasztott, napi 10-40 gramm szója hatását vizsgálták.

Elemzéseik eredményei azt mutatták, hogy a szója étrendbe illesztése mellett az ún. „rossz” (LDL-)koleszterin szintje átlagosan 0,23 mmol/l-rel, az összkoleszteriné 0.22 mmol/l-rel, míg a triglicerideké 0.09 mmol/l-rel csökkent.

Statisztikailag nem jelentős, kis mértékű (0.071 mmol/l) ún. „jó” (HDL-)koleszterin szint emelkedést is megállapítottak.

A kutatók véleménye szerint a jelen elemzésben vizsgált, napi átlagos 26,9 gramm szója elfogyasztása, és a vérzsírszintek következményes csökkenése mindenképpen figyelemreméltó. Ez a mindennapi életben is megvalósítható mértékű fogyasztás, egyéb diétás hatásokkal együtt, hozzájárulhat a vér koleszterin szintjének kontrollálásához.

Véleményük szerint a hatékony étkezési szójafehérje mennyiségét napi 15 grammban lehet maximálni, ennél nagyobb adagok fogyasztásától minimális, vagy semmilyen további kedvező hatás nem várható.

szója, koleszterinszint

2008-05-09 11:17:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop