Most akkor használ-e a kávé vagy nem?

Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői közé tartozó érelmeszesedést - állapították meg dél-koreai kutatók.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Kép: FreeDigitalPhotos.net
A Heart című brit orvosi folyóiratban közölt tanulmány készítői több mint 25 ezer dél-koreai férfi és női alkalmazott egészségi állapotát és kávéfogyasztási szokásait vetették össze az alanyok munkahelyi rutinvizsgálataira és önértékelő beszámolóira támaszkodva.

A kutatók orvosi képalkotó eljárások alapján vizsgálták a szívkoszorúér betegség jeleit. A szívkoszorúér megbetegedésekor az ér belső falán meszes-zsíros plakk rakódik le, amely elzáródáshoz vezethet.

A szakemberek a plakkok után kutatva elemezték a koszorúerekről készített felvételeket, amelyek a betegség kialakulására utalhatnak. A vizsgáltak közül senkinél sem tapasztalták a szívbetegségre utaló tüneteket, de nagyjából minden tizediknél látható kalcium lerakódást észleltek.

A kutatók ezután összevetették az eredményeket az alkalmazottak - bevalláson alapuló - napi kávéfogyasztásával, figyelembe véve a lehetséges kockázati tényezőket, mint a dohányzás, a testmozgás és a családon belül előforduló szívbetegség.

A mérsékelt mennyiségű - naponta három-öt csésze - kávét fogyasztóknál ritkábban találtak kalcium lerakódást a koszorúerek falán, mint azoknál, akik ennél többet fogyasztottak illetve egyáltalán nem ittak kávét.

A kávénak a szív egészségére gyakorolt hatásáról megoszlanak a vélemények. Néhány tanulmány olyan kockázati tényezőkkel hozta összefüggésbe a kávéfogyasztást, mint a megemelkedett koleszterinszint, vagy vérnyomás, míg más vizsgálatok eredményei azt sugallták, hogy a kávé még némi védelmet is nyújthat a szívnek. Egyik álláspontot sem támasztják alá perdöntő bizonyítékok, és a dél-korai tanulmánnyal sem sikerült pontot tenni a vita végére.

A szakemberek szerint további kutatásokra van szükség a talált kapcsolat megerősítéséhez és megmagyarázásához.

| érelmeszesedés, atheroszklerózis, szívbetegség, kávé
2022-09-26 13:17:04
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop