Hirdetés

Remény az érbetegeknek

Némi odafigyeléssel és gyógyszeres kezeléssel jelentősen csökkenthető a szívinfarktus és a szélütés okozta halálozások száma. Nyugati kutatók a közelmúltban bebizonyították, hogy lábvérnyomásméréssel már a korai, egyértelmű tünetekkel nem járó stádiumban is kimutatható az érbetegségekre való fokozott hajlam.

szélütés, szívinfarktus |

Népszabadság   Népszabadság

Az infarktus és a szélütés lényegében azonos okra vezethető vissza: az egyik verőérben egy odasodródott vagy helyben képződött vérrög elzárja a vér útját, s így a tápanyagban és oxigénben gazdag vér nem jut el a sejtekhez, amelynek következtében azok elhalnak. Ha egy koszorúér záródik el, akkor a szívizom károsodása miatt szívinfarktus alakul ki. Ha egy agyi ér záródik el, akkor az idegszövet pusztul el, s ebben az esetben szélütés éri a beteget.

Sérülés nélküli érben nem keletkezhet vérrög, hiszen az egészséges érfal belseje teljesen sima. Az érelmeszesedés esetén azonban a verőerek fala "rücskössé", szűkebbé válik. Amellett, hogy a vér nehezebben áramlik át, a rücskös érfalon is elakadnak a vérlemezkék, s így megindul a véralvadás. A nem kívánt vérrög darabjai vagy helyben zárják el a vér útját, vagy elsodródva másutt okoznak galibát.

Az érelmeszesedés mértékének meghatározására mind nagyobb sikerrel alkalmazzák a lábverőerekben a VerőÉrSZűkület (VÉSZ) elemzését. A vér ugyanis már a fájdalommal nem járó VÉSZ esetén is nehezebben áramlik a lábba, ezért csökken az itt mérhető vérnyomás. A VÉSZ fokának meghatározásakor az orvos a beteg két kezén és két bokáján méri meg a vérnyomást, majd a lábon mért legmagasabb értéket elosztja a karon mért legmagasabb értékkel. Ha a hányados 0,8 feletti, nincs probléma, 0,4 alatt azonban súlyos VÉSZ-re kell számítani. Minél alacsonyabb a kapott érték, annál nagyobb a szívinfarktus és a szélütés esélye.

E két betegség kialakulásának valószínűsége folyamatos odafigyeléssel és megfelelő életmóddal csökkenthető. Persze sok esetben már csak a gyógyszerek segítenek. A vérrög kialakulásával veszélyeztetett betegeknek acetilszalicilsavat (aszpirint) vagy annak származékait adták, amelyek gátolják a vérlemezkék összetapadását kiváltó vegyületek képződését. Sajnos ezek a készítmények huzamosabb szedés esetén gyomorfekélyt okozhatnak.

A kutatók tehát egy káros mellékhatásoktól mentes készítmény kifejlesztését tűzték ki célul. Így született meg a clopidogrel nevű hatóanyag, amely a vérlemezkék felületére kötődve megakadályozza azok összecsapzódását. A szer kipróbálásába több mint 19 ezer beteget vontak be. Az egy éven át tartó vizsgálat során kiderült, hogy az új gyógyszer az aszpirinnél 26 százalékkal több betegnél előzte meg újabb infarktus vagy szélütés kialakulását. A hatóanyag hazánkban várhatóan jövőre kerül forgalomba.

Szintén a magas kockázatú betegek szív- és érrendszeri betegségeinek megelőzésében ért el jelentős eredményt a HOPE (remény) nevet viselő, kivételesen széles beteganyagon végzett nemzetközi tudományos vizsgálat, amelynek részeként 19 országban közel tízezer emberen vizsgáltak egy hatóanyagot. A kutatási eredmények szerint a már hazánkban is elérhető ramipril igen jelentősen csökkentette a szív- és érrendszeri halálozást, a szívinfarktus és a szélütés gyakoriságát, valamint az összhalálozást. Az 1994-ben kezdett elemzés azt is kimutatta, hogy a ramiprillel csökkenteni lehet - 17 százalékkal - a cukorbetegségekhez társuló szövődményeket, illetve a cukorbetegség kialakulását is.

A HOPE-vizsgálatot eredetileg hat évre tervezték, azonban az amerikai Adat- és Biztonságellenőrző Bizottság már a negyedik évben a vizsgálatok felfüggesztését javasolta. Nem a kudarc miatt, hanem mert a ramiprillal kezelt betegcsoport esetében nagyon jelentősen csökkent a kóros esetek kialakulásának száma, és ezért nem tartották etikusnak, hogy a vizsgálatban részt vevő többi beteg továbbra is placebót kapjon. A vizsgálat vezetője szerint, ha a szív- és érrendszeri szempontból veszélyeztetett betegeknek csupán a harmadát kezelnék a vizsgálatban alkalmazott módszerrel, a világon évente 1-1,5 millió korai halálozást, szívinfarktust, szélütést lehetne megelőzni.

szélütés, szívinfarktus

2002-07-10 19:19:39

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop