Legutóbbi cikkek

Érelmeszesedés tünetei

Az ateroszklerózis általában addig nem okoz tüneteket, amíg súlyosan nem szűkíti az artériát, vagy nem okoz hirtelen érelzáródást.


Most akkor használ-e a kávé vagy nem?

Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői közé tartozó érelmeszesedést - állapították meg dél-koreai kutatók.


Érelmeszesedés megelőzése és kezelése

Az ateroszklerózis megelőzése céljából ki kell küszöbölni a megváltoztatható kockázati tényezőket - a magas koleszterinszintet, az emelkedett vérnyomást, a dohányzást, a túlsúlyt és a mozgásszegény életmódot.


Megelőzi-e a koffein az érelmeszesedést?

Egy nemrégiben készült tanulmány azt vizsgálta, hogyan csökkenti a koffein a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.


Fertőzés okozná az érelmeszesedést?

Nem a vérben lévő zsírok, hanem az erek külső falának vérellátási zavara állhat a szívinfarktust is okozó érelmeszesedés hátterében egy német szívsebész szerint.


Kirakatbetegségben szenved a világon több mint 200 millió ember

Ugyan az érelmeszesedés a szívinfarktus és az agyvérzés leggyakoribb oka, a megbetegedés egy másik formájáról, az úgynevezett kirakatbetegségről kevesebb szó esik, bár az ilyen esetek száma egy új tanulmány szerint drámaian növekszik.


Már négyezer évvel ezelőtt is ismerték az érelmeszesedés problémáját

Már a négyezer évvel ezelőtt élt emberek is érelmeszesedéssel küzdöttek - derült ki az eddigi legátfogóbb múmiatanulmányból, amely a betegség nyomai után kutatva vizsgálta a holttesteket.


Elég rugalmasak az erei?

Érrendszerünk állapotától is nagyban függ életminőségünk. Annak érdekében, hogy minél egészségesebben és tovább élhessünk, érdemes rendszeresen részt vennünk arteriográfiás szűrésen! Ennek lényegéről dr. Mogyorósi Márta belgyógyásszal beszélgettünk.


Az érelmeszesedés genetikai tényezője

Göttingen, 2004. szeptember 20., hétfő (MTI/dpa) - Az érelmeszesedés genetikai tényezőjét tárta fel egy nemzetközi kutatócsoport a göttingeni egyetemen: egy 1000 fős vizsgálat alapján rájöttek, hogy e genetikai elváltozás folytán a lakosság mintegy 15 százalékánál az érelmeszesedés kockázata az átlagosnál nagyobb. A megfelelő gyógyszert már tesztelik, de feltétlenül mellőzni kell az egyéb kockázati tényezőket - hangsúlyozták.


Érkárosító fehérje

Szívinfarktus, gutaütés, trombózis - a legveszélyesebb civilizációs betegségek. Nemsokára ritkábban bukkanhatnak majd fel, mert a panaszokat kiváltó dohányzás, alkoholizmus és helytelen táplálkozás mellett a tudomány még egy vétkest felfedezett...


1 |

Web Design & Development Prowebshop