Hirdetés

Az infarktus jelei nőknél

Nőknél igen gyakran más formában, más tünetekkel jelentkezik a szívinfarktus, mint férfiaknál. A mázsás kő a mellkason sokkal inkább a férfiakra jellemző, mint a nőkre.

szívinfarktus, tünetek, nők |

InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.

A szívinfarktust elszenvedett nők 43 százalékának egyáltalán nincsenek mellkasi fájdalma. Mivel a tünetek kevésbé nyilvánvalók, a nők tovább halogatják, hogy orvoshoz forduljanak, vagy kihívják a mentőt. Ez a késlekedés azonban végzetes lehet: a szívinfarktus túlélési esélye 23 százalékkal nő, ha a beteg 3 órán belül orvoshoz kerül, és 50 százalékkal, ha egy órán belül.

Az alábbiaknak hét olyan figyelmeztető jelet sorolunk fel, amelyeket a nők gyakran nem vesznek komolyan:

Igen erős fáradtságérzet

A szívroham előtti napokban vagy hetekben a nők több mint 70 százaléka rendkívüli módon fáradt, kimerült, mintha influenzás lenne. Van, hogy megerőltetőnek tűnik még az ebédfőzés vagy a laptop kinyitása is.

Enyhe fájdalom

A nők mellkasi fájdalma, ha jelentkezik egyáltalán, nem olyan erős, mint a férfiaké, és nem is mindig a szívtájékon észlelik. Fájhat a szegycsont, a hát, a vállak, a nyak vagy az állkapocs is.

Erős verítékezés

Gyanús, ha a beteg minden nyilvánvaló ok nélkül úszik a verítékben, és sápadt, hamuszürke az arca.

Hányás, szédülés

A szívrohamot megelőző időkben a nőknek gyakran vannak gyomorpanaszaik, ezt akár hányás is kísérheti.

Légszomj

A szívrohamot átélt nők közel 58 százaléka számol be arról, hogy zihált, vagy nem volt képes beszélni a légszomj miatt.

Álmatlanság

A szívrohamot megelőző hetekben a nők közel fele panaszkodott álmatlanságra, elalvási nehézségekre vagy éjszakai fölébredésre.

Szorongás

Szívroham előtt sok nő érzi, hogy valami nagy veszély fenyegeti. A szakemberek ennek még nem tudják a pontos magyarázatát, de komolyan kell venni ezt a jelenséget. A szervezet így figyelmeztet a közelgő bajra, bízni kell az ösztöneinkben.

A túlélés érdekében

Hívjuk a mentőket

Ne kövessük el azt a gyakori hibát, hogy saját magunk ülünk kocsiba, mert a magunk és a mások életét is veszélyeztetjük. Mást se kérjünk meg, hogy vigyen be a kórházba, hiszen a mentőkocsiban azonnal meg lehet kezdeni az ellátást, sőt, szükség esetén a továbbszállítását is.

Vegyünk be egy aszpirint

Tartsunk otthon és a táskánkban egy aszpirintablettát, és a tünetek jelentkezésekor rágjunk el egyet és öblítsük le egy kis vízzel. Így megelőzhető a rögképződés és az általa okozott károsodás.

Ne hagyjuk magunkat lerázni

A sürgősségi osztályon legyünk rámenősek, vagy vigyünk magunkkal valakit, aki ragaszkodik ahhoz, hogy az orvos tíz percen belül megvizsgálja a beteget. A nők általában ezért nem kerülnek idejében orvoshoz, mert nem akarnak zavarni senkit a bajaikkal. Ez a hozzáállás azonban nem igazán növeli a túlélés esélyeit. Nem elég az EKG, ragaszkodjunk az enzimvizsgálathoz, az EKG ugyanis nőknél nem minden esetben mutatja ki a szívinfarktust. Jobb kínosan rámenősnek lenni, mint meghalni.
szívinfarktus, tünetek, nők

2011-09-19 04:55:39

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop