ÚJ

A szívizom betegségei (szívizomgyulladás és szívizom-elfajulás)

A heveny szívizomgyulladás (orvosi nevén miokarditisz) legtöbb esetben valamely fertőző, például vírusos vagy bakteriális betegséget kísér. Előfordulhat bizonyos gyógyszerek, kábítószerek (például kokain) szedése vagy egyéb mérgezések következményeként.


A szívburok betegségei

A szívburok kettős falú, hártyás zsák, melynek belsejét kis mennyiségű savós folyadék teszi sikamlóssá. Ennek az a jelentősége, hogy a szív állandó mozgását, összehúzódását és kitágulását mintegy megolajozza, simává, gördülékennyé teszi. A szívburok különböző gyulladásos betegségei (szívburokgyulladás, latinul pericarditis) során a benne lévő folyadék mennyisége jelentősen fölszaporodhat. Maga a gyulladás a sima, hártyás falat érdessé teszi, ilyenkor heves, a testhelyzettel változó mellkasi fájdalom jelentkezhet, mely ülve általában elviselhetőbb, fekve súlyosabb. A folyadékmennyiség jelentősebb fölszaporodása lehetetlenné teszi a szívüregek megfelelő telődését, ezért a be- és kiáramló vérmennyiség - tisztán mechanikus okból - lényegesen lecsökkenhet.


Szívburokgyulladás, krónikus

A krónikus szívburokgyulladás (perikarditisz) esetén a szívburokban folyadék szaporodik fel és a szívburok (perikardium) megvastagodik; mindez fokozatosan alakul ki és hosszú ideig tart.


Akut szívburokgyulladás

Az akut szívburokgyulladás (perikarditisz) a szívburok hirtelen kialakuló, gyakran fájdalmas gyulladása; a gyulladás során folyadék és a vér alkotóelemei (a fibrin, a vörösvértestek és a fehérvérsejtek) kerülnek a szívburok üregébe.


Endokarditisz, noninfectiv

A nem fertőzéses eredetű szívbelhártya-gyulladás (noninfektív endokarditisz) olyan állapot, amelyben a károsodott szívbillentyűn vérrög alakul ki.


Szívbelhártya-gyulladás (fertőzéses)

A fertőzéses (infektív) endokarditisz az endokardium és a szívbillentyűk gyulladása. A baktériumok (ritkábban gombák) a vérbe kerülve, vagy - ritkábban - nyitott szívműtét során megtelepedhetnek a billentyűkön és megbetegíthetik az endokardiumot.


Szívizombetegségek

A szívizombetegségek - cardimyopathiak - csoportjába különböző szívbetegségek sorolhatók, melyekre egyaránt jellemző, hogy a szívizom működési zavarát nem a szívbetegségek szokásos okai (koszorúér-betegség, billentyűbántalom, magas vérnyomás) idézik elő.


Szívizomgyulladást okoz egy kullancs által terjesztett baktérium

Svéd kutatók szerint a Rickettsia helvetica, a kullancs által terjesztett baktérium volt az oka két különálló esetben a szívinfarktusnak. Két férfi halt meg hirtelen szívroham következtében jéghokizás közben.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop