Főoldal » Betegségek » Szív és érbetegségek » Szívelégtelenség »

3500 éves szívbeteg

Az akut szívelégtelenség legrégebbi ismert esetét dokumentálták olasz, német és amerikai kutatók, akik egy 3500 éves múmia vizsgálatának eredményeiről számoltak be a firenzei nemzetközi egyiptológiai kongresszuson.


Örökletes szívbetegséget kiváltó génmutációt azonosítottak

Brit kutatók azonosították azt a génmutációt, amely a kitágulásos szívizom elfajulás (DCM/dilatatív kardiomiopátia) kialakulásában játszik kulcsszerepet.


Újabb műszívet ültettek be Franciaországban

Újabb műszívet ültettek be Franciaországban. A második kísérletre néhány héttel ezelőtt a nyugat-franciaországi Nantes egyetemi kórházában került sor, nyolc hónappal a szervet előállító Carmat orvosbiológiai cég első párizsi beültetése után.


Mozgásprogram enyhítheti a depressziót szívelégtelenségben szenvedőknél

A szívelégtelenségben szenvedő betegeknek kicsi a teherbírásuk, ezért keveset mozognak és gyakorta szenvednek depressziótól. Egy amerikai munkacsoport szerint mind a fizikai, mind a pszichés kondíción javíthat egy jól felépített mozgásprogram.


A szívelégtelenség néhány kevésbé ismert következménye

A szívelégtelenség krónikus és progresszív betegség, akkor lép fel, ha a szívizmok már nem képesek elegendő mennyiségű vért pumpálni a szervezet szükségleteinek kielégítésére. A tünetek többek közt a boka duzzanata, fáradtság és légszomj.


"Zárt szívműtét": génsebészeti módszerekkel segítik a szív működését

Egy amerikai kutatócsoport arról számol be, hogy tapasztalataik szerint génsebészeti módszerekkel is lehetőség van arra, hogy a gyengülő szív erejét növeljük. Az eredmények amellett, hogy lehetőséget adnak a szívelégtelenség kialakulásának visszafordítására, reményt adnak arra is, hogy egy nap olyan egyszerű legyen a génsebészeti módszerekkel végzett „zárt szívműtét”, mint ma egy aszpirin bevétele.


Egy enzim gyengíti a szívet

Egy bizonyos enzim felelős azért, hogy az egerek szívén krónikus szívelégtelenség alakulhat ki: ha az enzimet gátoljuk, a szív erős marad még fokozott igénybevétel esetén is. A német és amerikai kutatók felfedezése megmagyarázza, hogy hogyan alakul ki ez az állapot, és reményt ad a megelőzésre is.


Gázzal kezelik a szívelégtelenséget

A hidrogén-szulfid nevű mérgező gáz alacsony koncentrációban védelmet jelent egereknél a szívelégtelenség kialakulásával szemben, állapították meg amerikai kutatók. Következtetéseiket az Amerikai Szív Társaság idei éves ülésén ismertették.


Beültethető műszív

Francia tudósok elkészültek a beültethető műszív prototípusával, amely elektronikus jelek segítségével szabályozza a szívritmust és a vérkeringést. A fejlesztő cég a klinikai kísérletek megkezdése előtt jelenleg a francia hatóságok jóváhagyására vár. Egyes szakemberek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy korai még az öröm, a korábbi műszívek embereken kipróbálva mind megbuktak.


Mikor a legnagyobb a szívhalál veszélye?

Az Egyesült Államokban végzett nagyszabású klinikai vizsgálat, az OPTIMIZE eredményei szerint idős kor, alacsony vérnyomás, magas szívfrekvencia és a kóros veseműködésre utaló véreredmények esetén nagyobb a kockázata annak, hogy a szívelégtelenségben szenvedő beteg elhalálozik a kórházban.


Silvio Berlusconit kórházba szállították szívelégtelenség miatt

A volt olasz miniszterelnök Silvio Berlusconit, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt elnökét kedden a milánói San Raffaele kó...


Meghalt Psota Irén, a nemzet színésze

Életének 87. évében csütörtökön elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze, a Madách Színház kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai...


Elhunyt a második Carmat műszíves páciens

Elhunyt a második Carmat műszíves paciens a hét végén, halálát a berendezés "motorhibája" okozta - közölte a műszívet kifejlesztő franc...


Az első műszív leállásának okát kutatják a francia fejlesztők

Nem végeznek több műszívbeültetést, amíg meg nem találják az első beültetett műszív leállásának és a páciens halálának okát - jel...


Műszívvel élt két és fél évig egy ötéves kisfiú

Eddigi életének csaknem a felét, 841 napot töltött el mesterséges szívvel egy ötéves német kisfiú, mire megfelelő donorszervhez jutott.


hirdetés