Elégtelen szívek

A szív-"elégtelenség" kifejezés a szívizomzat erejének gyengülésére, a test szövetek nem megfelelő vérellátására utal. A vér körforgásának egyenetlenségére válaszul a szervezet mozgósítja a vérnyomás szinten tartását biztosító hormonális rendszert. Miután azonban ez döntően az erek összehúzódását és a vértérfogat növelését eredményezi, fokozza az amúgy is meggyengült szívizomzat terhelését. Mai tudásunk szerint ez a rossz alkalmazkodás (maladaptáció) döntő láncszeme a kórfolyamat kialakulásának.

A pangásos szívelégtelenség az iparilag fejlett országokban a lakosság 1-2%-át érinti, és halálozási aránya világszerte nő. A betegség kialakulásához leggyakrabban köthető hipertónia betegség hazánkban is népbetegségnek számít.

A "pangásos" kifejezés a betegséggel járó folyadék-felhalmozódásra vonatkozik. A meggyengült szívizomzat nem képes a teljes vérmennyiséget továbbítani, ezért egyre nagyobb lesz a szívben maradó és oda visszakerülő vér együttes térfogata. A meggyengült szívizomzat feszülése a fokozatosan növekvő vértérfogat miatt lassanként fokozódik, s a szív ürege kitágul. A nyomásnövekedés hatására a folyadék felgyűlhet a létfontosságú szervekben többek között a tüdőben és a májban, továbbá álló testhelyzetben a lábakban. A szívizomzat károsodása miatt kialakuló pangásos szívelégtelenség többnyire más szív-és érrendszeri betegségek szövődménye: pl.: koszorúér betegségek, magas vérnyomás betegség, szívritmuszavar, szívbillentyű-betegségek, veleszületett szívbetegség, mérgező anyagok (tartós alkoholfogyasztás).

Kezdetben a beteg nem érzékel semmilyen tünetet. Később -- fokozatosan -- már egyre kisebb fizikai megterheléstől is kifullad. A betegség rosszabbodásával a levegőhiány egyre súlyosabbá válik és nyugalomban, fekvő testhelyzetben -- pl. alvás közben is -- felléphet. Fáradtság, gyengeség jelentkezik, lábdagadás, hasfeszülés alakul ki (a folyadék-felhalmozódás miatt), duzzadtak a nyaki vénák. A betegség gyors súlynövekedéssel, krónikus köhögéssel járhat. A szív mérete fokozatosan megnövekedhet.

Dacára annak, hogy a szívelégtelenség a betegek felénél esetleg évekig nem okoz panaszokat, az előidéző betegség kezelésével a további problémák megelőzhetők, az életkilátások javíthatók. A kezelés fő célja a szív további károsodásának megakadályozása és a lehetőségekhez mérten leghatékonyabb szívműködés elérése. Az elmúlt tizenöt év eredményei alapján ma a kezelés forradalmian új szemlélete a legyengült szívizomzat erősítése helyett a kóros alkalmazkodás kialakulásának megakadályozását helyezi előtérbe.

A megelőzés azonban a megfelelő életmód kialakításával kezdődik. Ennek érdekében érdemes megszívlelni az alábbi tanácsokat:

  • Csökkentse a sóbevitelt, mert folyadék-visszatartást eredményez.
  • Csökkentse az alkohol- és folyadékbevitelt.
  • Mérje meg testsúlyát minden reggel, mosakodás után, de még reggeli előtt. Ha gyors testsúlynövekedést észlel (1,5 kg vagy több), értesítse orvosát, mert ez arra utal, hogy a szervezete vizet tart vissza, és módosítani kell a gyógyszeradagját.
  • Normalizálja a testsúlyát és hagyja el a dohányzást.
  • Kerülje az elszigetelődést, ha lehet, folytassa korábbi munkáját. Ugyanakkor hosszabb utazások, megterhelő klíma nem javasolt.
  • Korábban a szívelégtelenségben szenvedőknek tiltott volt a testmozgás, ám az újabb kutatások szerint kismértékű, rendszeres mozgás a szív teljesítőképességét növeli. A testmozgás elkezdése előtt kérdezze meg orvosát, hogy milyen típusú mozgást javasol és arról, melyek a túl nagy megerőltetésre figyelmeztető jelek, mikor kell abbahagyni. A betegek többsége jól bírja a kényelmes sétát vagy kerékpározást heti 3-5x 20-30 percig.
  • Influenza és pneumococcus védőoltás alkalmazása minden stádiumban javallt, mert a lázas állapot fokozott veszélyt jelent ebben a betegségben.
  • Súlyosabb szívelégtelenségben a terhesség kerülendő, fogamzóképes nők esetében fogamzásgátló szedése javallt.
| szívelégtelenség, pangásos szívelégtelenség, szív, Szívbetegségek, Szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés, szívizom
2002-08-02 16:07:07
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop