Keringőzzünk szívük egészsége érdekében!

Jó karácsonyi ajándék az enyhe szívelégtelenségben szenvedőknek egy tánctanfolyam, állítják olasz kutatók.

szívbetegség, megelőzés, tánc | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Egy vizsgálat során beigazolódott, hogy azoknak a szívelégtelenségben szenvedőknek, akik rendszeresen keringőztek, jobb volt a légzésük, tovább bírták a testmozgást, és általában jobban érezték magukat.

Dr. Romualdo Belardinelli, anconai kardiológus professzor szerint a tánc éppen annyira alkalmas a szív egészségének megőrzésére, mint a testmozgás, sőt, a jó közérzethez még inkább hozzájárul. Akik rendszeresen végeznek testmozgást, tovább élnek, és jobb az életminőségük is, mint az ülő életmódot folytatóknak.

– Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy az életmódprogramokban részt vevők körében igen nagy a lemorzsolódás, a betegek mintegy 70 százaléka ki szokott maradni – állítja Belardinelli. – Új módszert kell találnunk bevonásukra.

A kutatók azért a keringőt választották, mert ezt a táncot szinte mindenki kedveli, de más lassú táncok is megfelelnek a célnak.

A vizsgálatban 89 férfi és 21 nő vett részt, valamennyiüknek enyhe, illetve mérsékelt szívelégtelensége volt.

A szívelégtelenség akkor következik be, ha a szív gyengébben képes csak pumpálni a vért. Emiatt folyadék gyülemlik fel a beteg tüdejében és aszövetekben. Az enyhe fokú szívelégtelenségben szenvedők tudnak járni, még lépcsőzni is, de hamarabb kifulladnak, és nem képesek annyi idegi tartó testmozgásra, mint az egészségesek.

Egy 44 fős csoport felügyelet mellett mozgásprogramban vett részt, kerékpároztak, és futópadon gyakorlatoztak heti 3 alkalommal, 8 héten át. A másik 44 fő szintén 8 héten át heti háromszor táncolt, felváltva lassú, 5 perces keringőt és gyors, 3 perces keringőt 21 percen át. A többi résztvevő nem végzett semmilyen testmozgást.

A kutatók kimutatták, hogy mind az edzések, mind a tánc jó hatással volt a résztvevők szívének egészségére, és javult a légzésük is. Jobban tudták hasznosítani az oxigént, így később fulladtak csak ki. A táncolóknál 18 százalékkal javult az oxigénfelhasználás, az edzést végzőknél 16 százalékkal.

– A tánc vonzó és örömteli módja annak, hogy a szívbetegek elegendő testmozgást végezzenek. Csak ajánlani tudom mindenkinek – mondja a kutatás vezetője.

WebMD
| szívbetegség, megelőzés, tánc
2006-11-28 18:55:54

Web Design & Development Prowebshop