Hirdetés

Gázzal kezelik a szívelégtelenséget

A hidrogén-szulfid nevű mérgező gáz alacsony koncentrációban védelmet jelent egereknél a szívelégtelenség kialakulásával szemben, állapították meg amerikai kutatók. Következtetéseiket az Amerikai Szív Társaság idei éves ülésén ismertették.

hidrogén-szulfid, szívelégtelenség |

InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.

A záptojásszagú gáz sokszor halálos fenyegetést jelent a bányászok és a csatornamunkások számára. A tudósok azonban rájöttek, hogy ez a gáz a szervezetben is megtalálható kis mennyiségben, és olyan kedvező élettani hatásokat lehet kapcsolni hozzá, mint például a vérnyomás szabályozása, vagy a szervezetben lévő gyulladás csökkentése.

A tudósok egereken modellezték a szívelégtelenséget úgy, hogy a szívük egyik fő erét átmenetileg vagy véglegesen elzárták, így okozva a szívizom egy részének elhalását. A hidrogén-szulfidot hetente egy alkalommal, vénásan juttatták a rágcsálók szervezetébe.

A kísérletek azt mutatták, hogy a mérgező gáz csökkentette a szívelégtelenség következményeit és a halandóságot az egérmodelleken. Négy héttel az erek elzárása után a kezelt egereknél körülbelül egyharmadával jobb szív-funkciós paramétereket észleltek, mint a kontroll egyedeknél. A szerzők hasonló következtetésre jutottak olyan egerek vizsgálatakor is, amelyek a korábban elvégzett genetikai módosítások következtében nagyobb mennyiségben termeltek a hidrogén-szulfidot.

A szívelégtelenség az egyik vezető oka a kórházi felvételeknek időskorban, ez egy olyan állapot, amikor a szívizom nem képes a szervezet igényeinek megfelelő mennyiségben pumpálni a vért. Többek között korábbi infarktus, elhízás, cukorbetegség és magas vérnyomás vezethetnek ehhez az állapothoz.

Egy kitérő kapcsán a szerzők arról is beszámoltak, milyen módon hat a gáz a szervezetben. Az adatok szerint a hidrogén-szulfid aktivizálja a sejtekben az antioxidánsok és egyes fehérjék termelését, ezek megakadályozzák a programozott szívhalált, ami a szívelégtelenség kialakulásáért felelős.

hidrogén-szulfid, szívelégtelenség

2008-12-07 12:00:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop