Főoldal » Betegségek » Szív és érbetegségek » Szívbetegség diagnózisa »

Új vizsgálati módszer a szívkoszorúér betegségben

Már a legkorábbi szakaszban felfedezhető lehet a koszorúér gyulladás az új diagnosztikai módszerrel, amelyet az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztettek ki.


Szemünk erei jelezhetik a szívbetegségek kockázatát

A szem apró ereinek fényképezésével sikerült amerikai kutatóknak kapcsolatot találniuk a szívbetegségek nagyobb kockázata és a között, hogy mekkora légszennyezettségnek volt az egyén kitéve.


Cardio CT- Szívesség a szívnek

A magyar aktív, keresőképes lakosság közel harmada szenved valamilyen keringési szervrendszeri betegségben Évente közel 16 000-en halnak meg Magyarországon szívinfarktusban. A Pozitron-Diagnosztika Központ, amely Magyarországon a legtöbb - mintegy kétezer - PET/CT vizsgálatot végezte el, új szolgáltatásként Cardio CT vizsgálatot vezett be.


Kamrai ektópiás ütések

A kamrai ektópiás ütés (korai kamra kontrakció) soron kívüli (extra) szívdobbanás, amit a kamra elektromos aktivációja a normális szívműködést megelőzően hoz létre (ektópiás ingerképzés). A kamrai ektópiás ütések gyakoriak és egyéb szívbetegség hiányában általában nem jelentenek veszélyt. Amikor azonban a kamrai ektópiás ütések gyakran jelentkeznek szívelégtelenség vagy aortaszűkület esetén, illetve szívinfarktus utáni állapotban, sokkal veszélyesebb, hirtelen halálhoz is vezethető ritmuszavarok (pl. kamrai remegés) léphetnek fel.


Mellkasátvilágítás

Az átvilágítás folyamatos röntgenvizsgálat, amely a szív összehúzódásait, és a tüdőkben a levegő ki- és beáramlását mutatja a képernyőn.


Szív-ultrahangvizsgálat

Az echokardiográfia (szív-ultrahangvizsgálat) a szívbetegségek legszélesebb körben elterjedt vizsgálati módszere, mivel nem invazív (nem behatoló), nem alkalmaz röntgensugárzást, és kitűnő képalkotást tesz lehetővé. A vizsgálat nem kellemetlen, nem fájdalmas, relatíve olcsó, és széles körben hozzáférhető.


Szív radiológiai vizsgálata

Szívbetegség gyanúja esetén két irányú (szemből és oldalról) mellkas-röntgenfelvételt kell készíteni. A mellkasröntgen a szív nagyságát, alakját, valamint a tüdőben és mellkasban futó ereket ábrázolja. A kóros alakú szívárnyék, szívnagyság vagy egyéb kóros jelek (például mészlerakódás a szívizomszövetben) könnyen felismerhetők.


Pozitronemissziós tomográfia (PET)

A pozitronemissziós tomográfia (PET) során a szívizomsejtek számára szükséges tápanyagot adnak be a vénába, amelyet pozitronnak nevezett részecskéket sugárzó anyaggal jelöltek.


Mágneses rezonancia vizsgálat (szívbetegségek)

A mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) olyan technika, melynek során erős mágneses erőteret használnak a szív és mellkas részletes vizsgálatához. Ez az igen drága és igényes vizsgálati módszer jelenleg még feljövőben van a szívbetegségek diagnosztikájában.


Izotópos vizsgálat, szív

Az izotópvizsgálat során parányi méretű radioaktív részecskéket (izotóp) fecskendeznek be a vénába. Ez kisebb sugáradagot jelent, mint a legtöbb röntgenfelvétel. Az izotóp gyorsan eloszlik az egész szervezetben, így a szívben is. Ezt követően a sugárzást gammakamerával rögzítik. A képet képernyőre vetítik és mágneslemezen tárolják későbbi elemzés céljából.


hirdetés