ÚJ

Új vizsgálati módszer a szívkoszorúér betegségben

Már a legkorábbi szakaszban felfedezhető lehet a koszorúér gyulladás az új diagnosztikai módszerrel, amelyet az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztettek ki.


Kormányszóvivő: egyedülálló hibrid műtőt kap a városmajori szívklinika

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája 806 millió forintot kap egy úgynevezett hibrid műtő kialakítására - jelentette be a kormányszóvivő pénteken, az intézményben.


Látható öregedési jelek jósolhatják meg a szívbetegséget

Az öregedés egyes látható jelei, mint a hajvonal visszahúzódása, a fejtetőn való kopaszodás, a szem körüli zsírlerakódás vagy a fülcimpa gyűrődései megjósolhatják a szívbetegségeket - állapították meg 35 éves követéses tanulmányukban dán kutatók.


Szemünk erei jelezhetik a szívbetegségek kockázatát

A szem apró ereinek fényképezésével sikerült amerikai kutatóknak kapcsolatot találniuk a szívbetegségek nagyobb kockázata és a között, hogy mekkora légszennyezettségnek volt az egyén kitéve.


Érhálóban - Vizsgálat arteriográfiával, Doppler-UH-gal

Érrendszerünktől is nagyban függ, hogy milyen az életminőségünk, előbb-utóbb milyen betegségek érnek utol bennünket. Állapotáról legkönnyebben arteriográfiával, ultrahang- és Doppler-vizsgálattal lehet meggyőződni. Egy jó felbontású, precíz UH-készülék az esetleges érszűkület helyét, kiterjedését, sőt akár az okát is képes meg állapítani!


Cardio CT- Szívesség a szívnek

A magyar aktív, keresőképes lakosság közel harmada szenved valamilyen keringési szervrendszeri betegségben Évente közel 16 000-en halnak meg Magyarországon szívinfarktusban. A Pozitron-Diagnosztika Központ, amely Magyarországon a legtöbb - mintegy kétezer - PET/CT vizsgálatot végezte el, új szolgáltatásként Cardio CT vizsgálatot vezett be.


Dugó az erekben - 3D ultrahang vizsgálat az érrendszer betegségeinél

Ma Magyarországon a daganatos megbetegedések után a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a második leggyakoribb halálokot. Az ilyen jellegű betegségek természetesen nem minden esetben végzetesek, azonban okozhatnak olyan komoly problémákat is - mint a bénulás - amelyek megváltoztatják az ember életminőségét. Az eleinte elsősorban terhesség esetében használt 3D ultrahang ma már egyéb betegségek vizsgálatában, diagnosztizálásában is fontos szerepet kap. Az érrendszeri vizsgálatok során alkalmazott 3D ultrahang jelentőségéről dr. Szabó Andrea radiológussal beszélgettem.


Szívkatéterezés

A szív keringését biztosító koszorúerek láthatóvá tétele óriási fejlődést jelentett a kardiológiában. A módszer kidolgozója, Forssman, később Nobel-díjat kapott. Az eljárás azon alapszik, hogy a verőerek összefüggő hálózatot alkotnak, és ha valahol bejutunk a rendszerbe, akkor a katéter - fájdalom nélkül - eljuttatható bármely szerv vérellátását biztosító verőérig. Ha az érbe röntgenárnyékot adó anyagot fecskendezünk, akkor pontosan megállapítható az éren lévő szűkület vagy elzáródás helye és kiterjedése. A főverőéren keresztül bejuthatunk a bal kamrába, vizsgálhatjuk a billentyűk működését is.


Kamrai ektópiás ütések

A kamrai ektópiás ütés (korai kamra kontrakció) soron kívüli (extra) szívdobbanás, amit a kamra elektromos aktivációja a normális szívműködést megelőzően hoz létre (ektópiás ingerképzés). A kamrai ektópiás ütések gyakoriak és egyéb szívbetegség hiányában általában nem jelentenek veszélyt. Amikor azonban a kamrai ektópiás ütések gyakran jelentkeznek szívelégtelenség vagy aortaszűkület esetén, illetve szívinfarktus utáni állapotban, sokkal veszélyesebb, hirtelen halálhoz is vezethető ritmuszavarok (pl. kamrai remegés) léphetnek fel.


Mellkasátvilágítás

Az átvilágítás folyamatos röntgenvizsgálat, amely a szív összehúzódásait, és a tüdőkben a levegő ki- és beáramlását mutatja a képernyőn.


1 | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop