Hirdetés

Cardio CT- Szívesség a szívnek

A magyar aktív, keresőképes lakosság közel harmada szenved valamilyen keringési szervrendszeri betegségben Évente közel 16 000-en halnak meg Magyarországon szívinfarktusban. A Pozitron-Diagnosztika Központ, amely Magyarországon a legtöbb - mintegy kétezer - PET/CT vizsgálatot végezte el, új szolgáltatásként Cardio CT vizsgálatot vezett be.

szívbetegség, Cardio CT |

InforMed Hírek5   InforMed

Az alig fél órás vizsgálat egyik rendkívüli előnye, hogy nem kell a szervezetbe behatolni, a vizsgálat után mégis ugyanolyan pontos diagnózist kapunk a szívkoszorúér állapotról, mint a szívkatéterezés esetén.

A katéterezés komoly kockázattal járhat, az esetek mintegy 2 ezrelékében akár az életet veszélyeztető szövődmények is előfordulhatnak, mindezek miatt a coronarografiás szívkatéterezés csak szigorú klinikai indikációk alapján végezhető. Ezen kívül a vizsgálat kényelmetlen, jelenleg hazánkban kórházi bentfekvéssel jár. A katéterezést az esetek 60-70%-ban pusztán diagnosztikai célból végzik, tényleges terápiás beavatkozásra csak 30-40%-ban kerül sor.

Hazánkban jelenleg csak néhány olyan nagyfelbontású CT készülék van, amely képes erre a vizsgálatra. A mindennapi gyakorlatban az OEP támogatás hiányában alig használják.
A Pozitron-Diagnosztika Központ által üzemeltetett computer tomográfia a milliméternél is kisebb szeletekben ad képet a teljes testről. Nincs szükség terheléses vizsgálatra, mert a gép a szív nyugalmi állapotában is képes kimutatni a rendellenességeket.

2007. január 18-án a Pozitron-Diagnosztika Központban tartott sajtótájékoztó célja, hogy az új diagnosztikai eljárást bemutassák a nagyközönségnek.

A XI. ker. Hunyadi J. út 9 szám alatt tartott eseményen részt vettek az egészsgépénztári vezetők,valamint a szakma képviselői is.


A rendezvényen Prof. Dr. Préda István egyetemi tanár és Dr. Kerecsen Gábor kardiológusok tartottak előadást. Préda professzor a koronária-CT technikai hátteréről s ennek a módszernek a szívkatéterezést kiváltó lehetőségeiről beszélt.
Kerecsen doktor az eljárás előnyeiről beszélt, majd bemutatott több esettanulmámyt.

Tombor Bálint a Központ igazgatója elmondta hogy ez Magyarország egyetlen olyan diagnosztikai központja, ahol PET/CT és Cardio CT vizsgálat is történik.

szívbetegség, Cardio CT

2007-01-23 21:10:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop