Legutóbbi cikkek

Komputertomográfia a szív vizsgálatában

A hagyományos komputertomográfiát (CT) a szívbetegségek diagnózisában nem használják gyakran, bár a vizsgálat kimutathatja a szív, a szívburok, a nagyerek, tüdők és a mellkasban elhelyezkedő egyéb struktúrák szerkezeti rendellenességeit.


Szívkatéterezés

A szív keringését biztosító koszorúerek láthatóvá tétele óriási fejlődést jelentett a kardiológiában.


Szív-ultrahang vizsgálat

Az echokardiográfia (szív-ultrahang vizsgálat) a szívbetegségek legszélesebb körben elterjedt vizsgálati módszere, mivel nem invazív (nem behatoló), nem alkalmaz röntgensugárzást, és kitűnő képalkotást tesz lehetővé. A vizsgálat nem kellemetlen, nem fájdalmas, relatíve olcsó, és széles körben hozzáférhető.


Új vizsgálati módszer a szívkoszorúér betegségben

Már a legkorábbi szakaszban felfedezhető lehet a koszorúér gyulladás az új diagnosztikai módszerrel, amelyet az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztettek ki.


Kormányszóvivő: egyedülálló hibrid műtőt kap a városmajori szívklinika

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája 806 millió forintot kap egy úgynevezett hibrid műtő kialakítására - jelentette be a kormányszóvivő pénteken, az intézményben.


Látható öregedési jelek jósolhatják meg a szívbetegséget

Az öregedés egyes látható jelei, mint a hajvonal visszahúzódása, a fejtetőn való kopaszodás, a szem körüli zsírlerakódás vagy a fülcimpa gyűrődései megjósolhatják a szívbetegségeket - állapították meg 35 éves követéses tanulmányukban dán kutatók.


Szemünk erei jelezhetik a szívbetegségek kockázatát

A szem apró ereinek fényképezésével sikerült amerikai kutatóknak kapcsolatot találniuk a szívbetegségek nagyobb kockázata és a között, hogy mekkora légszennyezettségnek volt az egyén kitéve.


Érhálóban - Vizsgálat arteriográfiával, Doppler-UH-gal

Érrendszerünktől is nagyban függ, hogy milyen az életminőségünk, előbb-utóbb milyen betegségek érnek utol bennünket. Állapotáról legkönnyebben arteriográfiával, ultrahang- és Doppler-vizsgálattal lehet meggyőződni. Egy jó felbontású, precíz UH-készülék az esetleges érszűkület helyét, kiterjedését, sőt akár az okát is képes meg állapítani!


Cardio CT- Szívesség a szívnek

A magyar aktív, keresőképes lakosság közel harmada szenved valamilyen keringési szervrendszeri betegségben Évente közel 16 000-en halnak meg Magyarországon szívinfarktusban. A Pozitron-Diagnosztika Központ, amely Magyarországon a legtöbb - mintegy kétezer - PET/CT vizsgálatot végezte el, új szolgáltatásként Cardio CT vizsgálatot vezett be.


Dugó az erekben - 3D ultrahang vizsgálat az érrendszer betegségeinél

Ma Magyarországon a daganatos megbetegedések után a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a második leggyakoribb halálokot. Az ilyen jellegű betegségek természetesen nem minden esetben végzetesek, azonban okozhatnak olyan komoly problémákat is - mint a bénulás - amelyek megváltoztatják az ember életminőségét. Az eleinte elsősorban terhesség esetében használt 3D ultrahang ma már egyéb betegségek vizsgálatában, diagnosztizálásában is fontos szerepet kap. Az érrendszeri vizsgálatok során alkalmazott 3D ultrahang jelentőségéről dr. Szabó Andrea radiológussal beszélgettem.


1 | |

Web Design & Development Prowebshop