A szívbetegeknek egy új gyógyszer helyett aszpirint ajánl egy tanulmány

Egy új szerrel szemben is az aszpirint részesítik előnyben az érelzáródással küszködő betegek infarktusának és stroke-jának megelőzésére, jelentik a kutatók.

aszpirin, szívbetegségek, szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés, gyógyszer | The New York Times Health News Service   Medincorp | Vergano, D.

Évente mintegy 30 milliárd aszpirintabletta fogy fejfájás, ízületi fájdalmak és más panaszok ellen. A szívbetegeknél az aszpirin 27 százalékkal csökkenti a halálos kimenetelt, mondja dr. Philip B. Gorelick, a chicagói Center for Stroke Research kutatója, a jelentés vezető szerzője.

Az elmúlt évtizedben a gyógyszergyárak olyan helyettesítő szereket kerestek, amelyek javítják az aszpirinnak a szívbetegek veszélyes vérrögeinek eltávolításában kifejtett teljesítményét.

"Az aszpirin nagyon jó gyógyszer, verhetetlen" - mondja dr. Gorelick, aki munkatársaival együtt az orvosi irodalomban megjelent források széleskörű szemlézése során összehasonlította a clopidogrelt az aszpirinnal. A Plavix néven a Bristol-Myers Squibb és a Sanofi által forgalomba hozott clopidogrel a legújabb a thienopyridineknek nevezett gyógyszercsoportban, amely a szívbetegek veszélyes vérrögeit oldja, alternatívaként az aszpirinnal szemben.

Dr. Gorelick és munkatársai összehasonlították az aszpirinnal folytatott kísérletek négy évtizedes eredményeit a legújabb szerrel, a clopidogrellel. Az orvosok életmentő hatás szempontjából egyformának találták a két szert, közlik az American Heart Association Stroke című folyóiratának augusztusi számában. Mindemellett az aszpirin olcsóbb és alaposabban tesztelt gyógyszer, teszik hozzá a kutatók.

Azt azonban megjegyzik, hogy akik érzékenyek az aszpirinra, próbálják ki a clopidogrelt, az aszpirin ugyanis a gyomorban és a béltraktusban vérzést okozhat.

Mindkét szer megakadályozza a véráramban a rögök képződését. A véralvadás, amely a vérzés elállításához szükséges természetes folyamat, artériaelzáródást, stroke-ot és szívinfarktust okozhat a szívbetegeknél.

Az aszpirin lecsökkenti a vörösvértestek tapadását okozó anyagot és csökkenti a szívbetegeknél gyakran előforduló érszűkületet. Az a gyógyszercsoport, amelyhez a clopidogrel is tartozik, csupán a véralvadást gátolja.

"Óvatosan kell az aszpirin alternatívájaként ható új szereket keresünk, és én azt hiszem, arról szól ez a tanulmány" - mondta dr. Aaron J. Marcus, a New York-i Harbor VA Medical Center hematológiai és onkológiai osztályának vezetője. Az óvatosság egyik oka az orvosok igen rossz tapasztalata a ticlopidinnel, a Roche Ticlid néven forgalomba hozott gyógyszerével. A szer ugyanabba a csoportba tartozik, mint a clopidogrel, igen hatásos, ám súlyos, esetenként halállal járó mellékhatásai lehetnek.

Azoknál a betegeknél, akiknek vérrögök képződtek az ereiben, a clopidogrel jobbnak bizonyult az aszpirinnél a halálozások számának lecsökkentésében, állítják a tanulmány szerzői. A kutatók ezt az előnyt nagyrészt annak tudják be, hogy a tanulmányokban a periferiális artériabetegségben szenvedőket figyelték meg, ezekre a betegekre általában lábszárfekély és keringési zavarok jellemzők, mondta dr. Marcus.

A Sanofi egyik szóvivője vitatta a tanulmány végkövetkeztetéseit, és azt javasolta, hogy ne a költség szempontok vezessék az orvosokat abban, hogy melyik gyógyszert írják fel betegeiknek.

Az FDA által 1997-ben elfogadott clopidogrel országosan az első számú gyógyszer, amelyet az elmeszesedett artériájú betegeknek felír az orvos. Mintegy 1 millióan szedték a mai napig, közli a Sanofi. Ugyancsak a gyógyszergyár közölte azt is, hogy ez az egyetlen elfogadott gyógyszere a periferiális érbetegségnek.

Az FDA formálisan nem fogadta ez az aszpirint a periferiális érbetegségek kezelésére, bár az orvosok széles körben alkalmazzák.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| aszpirin, Szívbetegségek, Szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés, gyógyszer
2002-08-01 00:19:09
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop