Aszpirin - még mindig ez a filléres csodaszer

Az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatala, az FDA felülvizsgálati bizottságának múlt havi jelentését az aszpirinről nem kísérte olyan hangos hírverés és harsonaszó, mint ahogyan azt más gyógyszerészeti kérdésekkel foglalkozó döntéseiknél megszokhattuk.

aszpirin, gyógyszer, stroke, gutaütés, sztrók, agyvérzés, agyérgörcs | The New York Times Health News Service   Medincorp | Zittell, N. K.

Az FDA ajánlása szerint az aszpirin rendszeres szedése igazoltan hatásos az ismétlődő szívinfarktus és agyvérzés megelőzésére, úgy a férfiak mint a nők esetében.

A bizottságnak ez a döntése 12 évvel egy másik határozat után született. Akkor - hasonló indikációkkal - az aszpirint csak férfiak számára tartották megfelelőnek az újabb szívbántalmak megelőzésére.

A bizottság tagjai arra a következtetésre jutottak, hogy az aszpirin megelőző hatása jól kimutatható volt azon a nők és férfiak esetében, akik bypass-műtéten vagy angioplasztikán estek át, akiknek stroke-juk vagy kisebb agyvérzésük volt, vagy akiknek szívinfarktusuk illetve anginás fájdalmaik voltak.

Az ilyen pácienseknek csak körülbelül harmada kap az agyvérzés vagy a szívinfarktus után aszpirint. "Évente legalább 10000 ember hal meg idő előtt csak azért, mert nem kaptak aszpirint," tájékoztatta a Medical Tribune-t dr. Charles H. Hennekens, a bostoni Women's Hospital és Brigham Hospital kórházak prevenciós szakértője.

Dr. George Sopko, a bethesdai National Heart, Lung and Blood Institute-tól azt állítja, hogy naponta átlagosan egy aszpirin hatásos megelőzési stratégia, és egyben a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában az egyik legolcsóbb terápiás módszer.

A gyomorpanaszos és fekélyes betegektől eltekintve az emberek 99 százalékának szervezete tolerálja a 81 milligrammos átlagos tablettát.

És mégis, a "jó öreg aszpirinról" mintha sokan megfeledkeztek volna.

Valóban, egy tanulmány, amely a clopidogrel kontra aszpirin néven vált ismertté, kimutatta, hogy ez az újabb véralvadásgátló gyógyszer sokkal hatékonyabb és biztonságosabb az agyvérzés, a szívinfarktus és egyéb szívbetegségek megelőzésére a magas rizikójú páciensek esetében, mint az aszpirin.

Természetes, hogy mindenki jobban odafigyel a legújabb és leghatékonyabbnak tartott gyógyszerre. Ha pedig szívbetegségről van szó, akkor még az orvosok is szeretnének hinni a csodaszerben. Az aszpirin sokak számára csak olyan, mint a régi, megunt cipő. Ez a százéves gyógyszer elveszítette vonzerejét és piaci értékét.

De minden hibája ellenére az aszpirin még mindig filléres csodaszer. Sokkal gyakrabban kellene felíratni ezt a nem túl drága készítményt az idősebb infarktusos és agyvérzéses betegeknek, és ez különösen igaz a mai világban, amikor annyi szó esik a költségek csökkentéséről.

Az igazi baj az, hogy rengeteg pácienst megfosztanak ettől az olcsó és potenciálisan életmentő gyógyszertől.

A cikk szerzője, Mr. Zittell a Medical Tribune főszerkesztője.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| aszpirin, gyógyszer, stroke, gutaütés, sztrók, agyvérzés, agyérgörcs
2002-07-31 18:25:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop