Figyelem: a Tylenol és a vérhigítók veszélyesek lehetnek

A Tylenol nevű gyógyszer használata megnövelheti az agyvérzés kockázatát, amennyiben a beteg egyidejűleg vérhigító készítményeket is szed, derült ki egy friss tanulmányból.

warfarin, gyógyszer, Tylenol, vérhigítók, acetaminofen | The New York Times Health News Service   Medincorp | Carroll, L.

Ezek szerint az acetaminofen - a Tylenol és emellett sok más vény nélküli fájdalomcsillapító hatóanyaga - káros hatással van a stroke megelőzésében használatos warfarin normális lebomlására. Minderről a kutatók a Journal of the American Medical Association legújabb kiadásában számoltak be.

A rizikó arányosan növekedik a bevitt acetaminofen mennyiségével, de más kis mennyiségnél is veszélyesen alacsony lesz a véralvadási képesség, jelentették ki a kutatók.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy a warfarinnal kezelt betegek egyáltalán nem szedhetnek acetaminofent, mondta a kutatást vezető dr. Elaine M. Hylek, a Harvard tanára és a Massachusetts General gyakorló orvosa. A warfarint Coumadin (Syncumar) néven hozzák forgalomba.

"Még mindig ez a legjobb gyógyszer fájdalmak és láz esetén," mondta dr. Hylek. "Viszont ha valaki egy héten át napi négy átlagos tablettát vesz be, akkor előbb konzultáljon az orvosával, illetve azzal, aki a warfarin adagolását felügyeli, és végezzenek el vérvizsgálatot."

A vizsgálatok során a kutatók 289 warfarinnal kezelt beteget kérdeztek ki, mivel korábban feltűnt, hogy sok ilyen betegnek nagyon rossz a véralvadási képessége. A betegek mind pitvari fibrilláció miatt kapnak warfarint, ami kezelés hiányában stroke-ot okozhat.

Az ilyen betegek szíve néha a normális ritmustól eltérően ver, magyarázta dr. Hylek, és a szívkamra ilyenkor megremeg. "Emiatt a kamrák között nincs megfelelő véráramlás."

Egyes területeken ilyenkor a vér felgyülemlik egy kicsit, aminek következtében apró vérrögök keletkezhetnek. Eredeti helyükről elszakadva a vérárammal bejuthatnak az agyba, és így agyvérzést idézhetnek elő.

"A warfarinnal az ilyen betegekben a stroke rizikója jelentősen csökkenthető," mondta dr. Hylek. "Ez valóban hatásos terápia."

A gyógyszer használatának egyetlen komolyabb hártánya az a veszély, hogy a vér túlságosan felhígul, és az agyban megnő a vérzés vészélye. Ezért az orvosok rendszeresen ellenőrzik a warfarint szedőket, hogy a vérük mennyi idő alatt alvad meg. Ezt a vizsgálatot az international normalized ratio rövidítésével INR-nek jelölik.

Véralvadásgátlókkal történő kezelésnél az orvosok arra törekednek, hogy az INR 2,0 és 3,0 között maradjon. Ha az érték eléri a 4,0-t, akkor a beteg vére már alig hajlmaos az alvadásra, és a vérzés rizikója magasabb.

A vizsgáltban a kutatók 93 olyan beteggel dolgoztak, akiknek az NRI-je 6,0 feletti volt, míg 196 résztvevőnek normális. Sikerült kimutatniuk, hogy akik heti kb. 28 tabletta átlagos hatóanyagtartalmú acetaminofent szedtek, azoknál tízszer nagyobb lett annak a valószínűsége, hogy az NRI elérje a kirikusan magas 6,0-os értéket.

A tanulmány eredényei sokat segíthetnek az orvosoknak abban, hogy kiderítsék, egyes betegeik NRI-je miért ingadozik, jelentette ki dr. David R. Goldmann, a philadelphiai Pennsylvania Egyetem professzora.

"Mostantól az orvosok már konkrétan rákérdezhetnek a betegeikre, hogy szednek-e Tylenolt vagy más acetaminofent," mondta dr. Goldmann. Sőt a professzor szerint a warfarinnal kezelteknek minden gyógyszer szedéséről be kellene számolniuk az orvosuknak.

"Sok gyógyszernek lehet együtthatása a warfarinnal, ami miatt a beteg vére vagy túl alvadékony vagy túl híg lesz, ezeknek a számáról elképzelésünk sincsen," tette hozzá.

"Úgy vélem, az orvosoknak minden el kell követnük azért, hogy megismerjék betegeik gyógyszerszedési szokásait, ideértve a vény nélkül kapható készítményeket, de a vitaminokat, gyógynövényeket és természetgyógyászati termékeket is," szögezte le dr. Goldmann.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| warfarin, gyógyszer, Tylenol, vérhigítók, acetaminofen
2002-07-31 20:13:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop