Ígéretes az új ''szuper-aszpirin''

BÉCS - Orvosi vélemények szerint 50 ezer emberrel végzett klinikai teszt pozitív eredményt hozott az új, ún. ''szuper-aszpirin'' használatát illetően. A szert a szívinfarktussal veszélyeztetett betegeknél a vérrögképződés megakadályozására alkalmazták.

szuper-aszpirin, vérhigítók, szívinfarktus, megelőzés, szívinfarktus | The New York Times Health News Service   Medincorp | Hamilton, D.

A Monsanto Co., Roche Holding AG és a Merck & Co. új gyógyszerét, amely a kísérletek utolsó fázisában van, egyedül az Egyesült államokban mintegy 5 millió ember használhatná, jelentették az orvosok a Európai Kardiológiai Társaság Bécsben rendezett 20. kongresszusán. Amennyiben minden mellékhatásból eredő probléma megoldódik, a szer elfogadásra kerül, ami két éven belül várható.

A glycoprotein 2b 3a csoporthoz tartozó gyógyszercsalád hatalmas távlatokat nyithat meg az olyan betegek kezelésében, akiknek már volt infarktusuk, vagy a veszélyeztetettek közé tartoznak. Jelenleg a hagyományos kezelés a standard aszpirin vagy heparin, mindkét szer megakadályozza az infarktust okozó vérrögképződést.

''A hírek igen bíztatóak, de még nincs válasz minden kérdésre'' - jelentette ki Neil Kleiman, a houstoni Baylor College of Medicine professzora. ''Az mindenképpen bizonyos, hogy a helyes úton járunk.''

Kleiman professzor tagja annak az orvoscsoportnak, akik a Roche-féle Sibrafiban és a Monstanto Searle részlege által előállított Xemilofiban klinikai tesztjeit végzik, mindkét gyógyszer a kísérletek utolsó periódusában tart.

A gyógyszergyártó cégek által szponzorált tesztekben több mint 8 500 szívbeteg vesz részt. Az eredmények jövőre várhatók. Amennyiben a kísérletsorozat sikeres lesz, a cégek beadják a kérelmet a hivatalos bejegyzésre, ez a folyamat körülbelül egy hónapot vesz igénybe.

Más gyógyszereknél, köztük a Searle Orbofiban-jánál a klinikai tesztelés szintén a vége felé közeledik. Ezek az ún. ''vérrögoldók'' (platelet aggregation inhibitor - PAI), amelyek piacát a DataMonitor, egy piackutató cég 6 milliárd dollárra becsüli, ez a szám az új igények fellépésével drámai módon megnő majd.

''Az Orbofibannal kapcsolatban igen bíztatóak az eredményeink'' - mondta Robert Wilcox, a nottinghami klinika kardiológus professzora, aki 12 ezer betegen próbálja ki a gyógyszert.

A Sanofi SA és marketingtársa a Bristol-Myers Squibb Co. szintén kiépítik a piacot egy másik, a PAI-csoportba tartozó szer, a Plavix számára. Ez a HSBC James Capel elemzői szerint 1,7 milliárd dolláros forgalmat jelenthet évente.

Kleiman professzor kardiológusok százaival zsúfolt terem előtt kijelentette, hogy a gyógyszerek jelenleg tapasztalt egyetlen mellékhatása a vérzékenység. Klinikai szempontból a vérzés nem súlyos, hacsak a beteg nem szenved valami komolyabb sérülést. Ugyanakkor kellemetlenek lehetnek ezek a vérzések, és azt eredményezik, hogy kisebb sérülések, pl. vágások esetén a vér nehezebben alvad meg.

''A gyógyszerek biztonságossága elfogadhatónak látszik'' - jelentette ki a professzor. Ezek az új perorálisan alkalmazható készítmények kémiailag hasonlók a jelenleg forgalomban levő intravénás szerekhez: ReoPro (Centocor Inc. és Eli Lilly & Co.), Aggrastat (Merck & Co,.), valamint az Integrilin (Cor Therapeutics Inc. és Schering-Plough Corp.). A Roche is a tesztelés utolsó fázisában van egy hasonló, Lamifiban nevű intravénás szerrel. A ReoPro, az Aggrastat és az Integrilin elsősorban a közvetlenül infarktus előtt vagy után álló betegeknél hatásos, különösen azoknál, akik már átestek a ballonos angioplasztikának nevezett artéria-tisztító kezelésen. Az új szereket az infarktust követően hetekig vagy hónapokig való szedésre ajánlják, így nem jelentenek riválist az intravénás szerek számára.

Megjelent: Bloomberg Business News

| szuper-aszpirin, vérhigítók, szívinfarktus, megelőzés
2002-07-31 21:53:44
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop